När personalen på förskolorna och fritids i Strömsunds kommun upptäcker ett barn med förkylningssymtom finns det nu kit med skyddsutrustning på varje ställe. Innan en vårdnadshavare kan komma för att hämta sitt barn är det viktigt för personalens trygghet att kunna skydda sig, menar barnskötaren Linda Ellebrink Engvall, som också är huvudskyddsombud för Kommunal i Strömsund:

– Vi har haft personal inom förskolan i kommunen som smittats med covid-19. Jag tycker att det är självklart att det ska finnas skyddsutrustning också för oss.

Det var Linda Ellebrink Engvall som tillsammans med sin avdelning började fundera över varför det inte fanns någon diskussion om skyddsutrustning inom barnomsorgen. 

– Jag skickade ett mejl till förvaltningschefen i kommunen och sedan gick det väldigt fort, jag behövde inte ens argumentera för min sak. Det tog inte en vecka innan det fanns skyddsutrustning att hämta.

Även om vi upplever att föräldrarna är mycket mer noggranna med att hålla barnen hemma finns det fortfarande fall där vi måste skicka hem barn med symtom.

Linda Ellebrink Engvall, barnskötare och huvudskyddsombud

Varje förskola och fritids ska ha två uppsättningar skyddsutrustning. Utrustningen består av visir, andningsskydd, långärmat förkläde och långa handskar.

– Nu handlar det om att få alla att förstå vikten av att använda utrustningen. Alla förstår inte risken med barnens förkylningar. Även om vi upplever att föräldrarna är mycket mer noggranna med att hålla barnen hemma finns det fortfarande fall där vi måste skicka hem barn med symtom, säger Linda Ellebrink Engvall.

Förskolorna i kommunen arbetar sedan tidigare aktivt med att förhindra smittspridning. Bland annat har de något som kallas ”magsjukehinken”.

– Det är en skurhink som innehåller pappersrullar, förkläde och handskar. Allt för att det ska vara lätt att komma åt och gå snabbt så man inte behöver springa omkring när man både ska ta hand om barnet och städa undan.