– Jag hade förhoppningar om att SKR skulle visa samarbetsvilja. Men man har tydliga direktiv, verkar det som, att det är sifferlöst avtal som gäller. Det här verkar bli väldigt svårt, kommenterar han de förhandlingar som än så länge är i sin linda.

I medier cirkulerar uppgifter om att SKR lagt ett nollbud. Riktigt så är det inte. Däremot har SKR fört fram, liksom man gjort under många år, att man helst vill ha så kallade sifferlösa avtal, som innebär att lönerna ska förhandlas helt och hållet lokalt utifrån riktlinjer i det centrala avtalet.

– Beskedet från SKR är lite förvånande faktiskt. De har inte förändrats ett dugg, de vill ha sina sifferlösa avtal, säger Tobias Baudin.

Men varför är du förvånad, de har velat ha sifferlösa avtal i flera år?

– Folk har gått ut på balkonger och applåderat, det har varit stödgalor på tv för välfärdsarbetarna. Det är inte så smart att komma med ett sifferlöst avtal som kan innebära noll kronor i löneökning i det här läget. Men de tycker fortfarande att det är melodin. Det kommer vi ta en stenhård strid om.

Har de också sagt nej till ert krav om retroaktiv lön?

– Nej, det enda de har sagt är att det ska vara sifferlösa avtal. De har sagt nej till att ha en enda procent i löneökningar, så hur ska de kunna få till en retroaktiv lön då när de inte ens vill garantera en löneökning över huvud taget?

Kommunal hade i går, den 14 oktober sin avtalsdelegation på SKR-området inkallad, för en avstämning. Även där är många överraskade över SKR:s inställning, enligt Tobias Baudin.

– Man är förvånade över de hårda tongångarna från Sveriges Kommuner och Regioner. Många hade trott att de skulle ha en annan attityd. Men SKR hänvisar till problemen med ekonomin de kommande åren.

Men att ekonomin är ett problem för många kommuner är ju ett faktum, har du ingen förståelse för det?

– De redovisar själva att de har ett överskott i kommunerna nu. Med tanke på miljardregnet över kommunerna som skett från regeringens så är det ganska befängt att komma och säga att just i år skulle det stora problemet vara ekonomin. Det håller jag definitivt inte med om, säger Tobias Baudin.