Nu har vi levt med pandemin i över ett halvt år. Personal i vården, förskolorna, skolorna, kollektivtrafiken och städ har envist fortsatt att arbeta för att göra sitt bästa för att välfärden ska fortsätta fungera – trots den rådande pandemi vi lever i.

Under våren gick hela Europa samman för att applådera hjältarna i vården. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skrev på sin Facebooksida 30 mars att ”hjältarna i vården borde få femtusen kronor i lönetillägg…”.

Äntligen, tänkte nog inte bara jag som arbetare i välfärden utan säkerligen många fler med mig. Nu kommer vi att få se något extra efter allt extra arbete. Efter alla lovord och alla applåder, nu kommer förändringen!

Och nu ställs arbetarna i välfärden inför en stor avtalsrörelse. Äntligen, tänkte nog inte bara jag som arbetare i välfärden utan säkerligen många fler med mig. Nu kommer vi att få se något extra efter allt extra arbete. Efter alla lovord och alla applåder, nu kommer förändringen! Inte bara lönemässigt men också kanske de stora satsningar som möjliggör hållbara arbetstider, schysta villkor och förutsättningar för var och en att kunna göra ett bättre arbete för att fortsatt kunna garantera en god kvalitet i den svenska välfärden.

Men arbetsgivarnas svar är att de bland annat vill se sifferlösa avtal som kan betyda noll kronor i löneökning, de vill ha full flexibilitet vad gäller arbetstider och otrygga anställningar. Och på detta är det också tal om en översyn och ändring av LAS som en del av januariöverenskommelsen.

Det är ju arbetarna i välfärden som gör arbetet, ger servicen och skapar tryggheten i välfärden. Så till politiker och arbetsgivare vill jag säga: tänk om och tänk rätt.

Det är som om politiker och arbetsgivare inte kan förstå att om de inte satsar på personalen så faller allt! Då spelar det inte någon roll hur mycket pengar de än lägger på regioner, sjukhus, kollektivtrafik, skolor och fritids. Det är ju arbetarna i välfärden som gör arbetet, ger servicen och skapar tryggheten i välfärden. Så till politiker och arbetsgivare vill jag säga: tänk om och tänk rätt. Vi vill ju se en utveckling av välfärden, inte en avveckling av den!

Ge hjältarna i välfärden trygga anställningar, schysta villkor, hållbara scheman och förutsättningar för att orka kämpa vidare och orka vara kvar på sina arbeten! Nollbudet är ett hån mot arbetarna i välfärden.