”Borttaget besöksförbud ger glädje”
Undersköterskan Ditte Waldton är positiv till gårdagens nyhet att besöksförbudet vid landets äldreboenden upphör att gälla från den 1 oktober.
– Vi tror att det kan ge väldigt mycket glädje, säger Ditte Waldton, som jobbar på ett kommunalt särskilt boende i Nacka utanför Stockholm.
Det senaste halvåret har tärt på både boende, anhöriga och inte minst personalen, berättar Ditte Waldton, som också är skyddsombud på sin arbetsplats. Och det har inte enbart handlat om att det varit tufft att arbeta med skyddsutrustning och all oro över sjukdomen hos de boende. De har också fått ägna mycket kraft åt att svara på frågor och oro från anhöriga, säger hon.
– Det har varit diskussioner där vi har fått stå i frontledet och fått bemöta mycket från anhöriga som kanske inte läst på innan de kommer och som kanske har rest långväga och tror att de får komma in.
Boendet har klarat sig mycket bra från covid-19. Personalen har varit noga med att vara hemma vid minsta symtom.
Att restriktionerna lättar just nu när den mörkare årstiden är i antågande är viktigt, säger Ditte Waldton.
– Det är svårt nog när man går in i november-december så det är viktigt att man kan se fram emot något ljust och fint här. Alla längtar nu efter att vi kan dra i gång roliga aktiviteter igen.
Ser ni några farhågor?
– Nej vi kommer vara väldigt noggranna i hur vi släpper in besökare. Vi kommer att ha tillgång till visir, vi har gott om skyddsutrustning och handsprit. Vår personal har god utbildning i covid-19 och lång erfarenhet av goda hygienrutiner. De flesta av oss ser liten risk.
Vad blir svårast?
– Att anpassa antalet besökare, att det inte kommer så många på en gång. Att vi kommer att behöva styra upp det. Man kanske måste förboka besök och vi måste se till att man inte sitter nära andra.
Förväntar ni er en explosion av besökare efter den 1 oktober?
– Explosion är ett starkt ord men jag tror att många har ett uppdämt behov, både de som bor här och är pigga och vill komma ut och även anhöriga och barn som vill komma hit och hälsa på.
Myndigheterna kommer att skicka ut föreskrifter och rekommendationer inom kort. Och Nacka kommun kommer att informera verksamheterna om vilka riktlinjer som ska gälla.
– Vi är trygga i att ledningsgrupper och chefer kommer att fortsätta sätta upp rutiner som fungerar för de anhöriga och för personalen även efter den 1 oktober, säger Ditte Waldton.