– Vi kräver att kommunalarna ska ha högre löneökningar än andra, sa Tobias Baudin.

Detta efter att han påmint om våren då coronapandemin fick Sverige och världen att hålla andan och stanna upp. Då alla som kunde stannade hemma. Och då undersköterskor, barnskötare, fritidspersonal, elevassistenter, bussförare, brandmän, personliga assistenter, lokalvårdare och många andra av Kommunals yrkesgrupper fortsatte att gå till jobbet.

– Nu blev det som vi sagt så länge tydligt. Utan medlemmarna i Kommunal stannar Sverige. 

Kommunals förbundskontor.

Förbundsmötet 2020

Historiskt förbunds­möte väntar

Nyheter

Men Sverige stannande inte, för Kommunals medlemmar var på plats, konstaterade Tobias Baudin. Och nu när avtalsrörelsen gör en omstart så lovade han att ingen ska kunna glömma kommunalarnas insatser under coronavåren.

Han lyfte också fram att det var i våras som Kommunal genomförde nära 50 skyddsstopp, såg till att bussarnas framdörrar stängdes och JO-anmälde Arbetsmiljöverket.

Samtidigt slog Tobias Baudin fast att Kommunal måste ta strid i höstens avtalsrörelse där arbetsgivarna lagt ett nollbud. Förutom högre löneökningar än andra grupper så påminde han om Kommunals krav på hållbara scheman, kortare arbetstider, bättre förutsättningar för semester och heltidsarbete.

– Vi kommer att fixa det. Vi är starkare nu, vi är 9 240 fler medlemmar fler än vid årsskiftet.

Kommunals förbundskontor.

”Rekordtillväxt” för Kommunal

Nyheter

Det betyder en ökning med 740 medlemmar bara de senaste veckorna.

Den här medlemsökning är något som Tobias Baudin nu erkände att han knappt vågade tro på kongressen då målet sattes till 600 000 medlemmar år 2030. Organisationsgraden avgör framtiden, poängterade han med budskapet att värvningen ska fortsätta.

–  Pandemin pågår. Men framtiden är här. Vårt ansvar är stort. Gör vi det här rätt så är möjligheterna oändliga. 

Och sedan kunde han inte avstå från att citera artisten Laleh, något som tidigare gjort i tal på första maj.

– Vi sa: vi ska ta över världen. Vi ska ta över välden. Vi ska bli stora. Vi ska bli mäktiga. Kommunals tid är nu.