– Jag lovar att jag ska göra allt jag kan för att Kommunal ska vara minst 600 000 medlemmar år 2030, sade hela Kommunals kongress i kör medan de höll varandra i händerna. 

Det på förväg beslutade handslaget om att värva nästan 100 000 medlemmar på elva år avslutade förbundsordförande Tobias Baudins tal på Kommunals 30:e kongress, innan alla traditionsenligt sjöng Internationalen.

Dessförinnan hade Tobias Baudin ägnat en stor del av sitt tal åt medlemsvärvningen. 

– Nu har vi bestämt oss. Vi ska ut på arbetsplatserna och ställa frågan, och vi ska värva och värva och värva igen. Nu tar vi framtiden i våra egna händer och så bygger vi ett urstarkt Kommunal tillsammans. Våra branscher växer så det knakar. Arbetsgivarna säger 100 000 fler, vi har chansen så nu ska vi ta den, sade Tobias Baudin. 

Ombuden lovar att kämpa tillsammans mot målet: 600000 medlemmar.
Ombuden lovar att kämpa tillsammans mot målet: 600000 medlemmar.

Han pratade också om den kommande avtalsrörelsen och styrkan i om de kan gå in i den som ett fackförbund som växer.

– Då blir det åka av. Då kommer hela SKL-huset borta vid Slussen att skaka. Jag ser framför mig hur larmet går igång och lamporna börjar blinka och det går igång en varning, ”Lenita Granlund has entered the building”, sade Tobias Baudin och rev ner jubel och applåder. 

Tobias Baudin pratade också om hur slutet på kongressen inte är slutet utan början på en ny kongressperiod, där alla beslut ska förverkligas.

– Ni är kongressen, Kommunals högst beslutade organ. När klubban faller betyder det att vi har ett gemensamt uppdrag, var och en av oss, att bära de beslut vi har fattat tillbaka till de som vi har fått förtroende av. 

Tobias Baudin lovade också att även den här kongressperioden praktisera i ett nytt kommunalaryrke en gång i månaden och besöka en arbetsplats i snitt en gång i veckan. 

– Jag har prövat cirka 30 yrken, så jag har väl sisådär 200 kvar. Jag måste vara ordförande ett bra tag till, bara så ni hajar. Men nu är det inte bara jag som ska göra det här. Vi har lovat det här tillsammans, var och en av oss, och nu för tiden säger vi värvning is da shit, eller hur?