Stort problem med varma arbetskläder
Många kommunalare är irriterade på att arbetskläderna är för varma på sommaren. Tjocka tunikor och klänningar – inga shorts – är utbudet på många håll. I år är det extra svettigt med all skyddsutrustning också.
– Kläderna är 52 procent polyester så man går ju runt i en regnjacka, säger Unni Engström som jobbar på ett äldreboende i Linköping.
Förra veckan skrev KA om äldreomsorgen i Karlshamn där personalen klagar på att de har för varma arbetskläder. Vi frågade våra följare på Facebook och Instagram vad de har för arbetskläder på sommaren. Kommentarerna rasslade snabbt in och det visade sig att det finns ett utbrett missnöje med arbetskläder på sommaren.
På vår Instagram svarar 36 procent att de har arbetskläder för varma somrar, medan 64 procent inte har det. 161 personer svarade på frågan. Det som saknas är ofta kläder i bomull, tunna kläder, shorts och klänningar. Vissa yrkesgrupper, som barnskötare, saknar inomhuskläder helt. Men i äldreomsorg och LSS-boende är arbetskläder ett krav och där klagar nu många på att kläderna inte är gjorda för sommaren.
– Vi kollade nu och vi har 24 grader inomhus och då kan du ha tunika och byxor eller klänning, men materialet är tjockt, det andas ju inte. Klänningen är också väldigt lång, säger Jenny Nilsson som jobbar på ett LSS-boende i Ystad.
Deras kläder är 50 procent polyester och 50 procent bomull. Ämnet diskuteras mycket på arbetsplatsen men Jenny upplever inte att de får gehör hos arbetsgivaren.
– Det ska användas punkt slut.
Det finns ingen möjlighet att använda privata kläder?
– Nej, absolut inte. Förut var det inte lika noga men nu med corona har det sagts tydligt att de ska användas. Jag har väl också slarvat förut men man vill ju inte fördärva sina egna kläder, man ska ju vara glad att man har arbetskläder. Men de kunde tänkt lite årstidsmässigt.
Shorts finns inte och det förekommer att personal använder privata shorts för att de inte står ut med byxorna, säger Jenny Nilsson.
– Vi är ute mycket med våra brukare och då är det inte skönt att ha varma kläder på sig.
Jenny, som är skyddsombud, har inte drivit frågan fackligt men kommer prata ihop sig med de andra skyddsombuden och se vad de kan göra.
Unni Engström jobbar, iklädd tunika och byxor eller klänning, natt på ett privat äldreboende i Linköping.
– Jag dör ändå i värmen. Jag kan bara tänka mig hur de har det på dagen. Kläderna är 52 procent polyester så man går ju runt i en regnjacka. Vi har ju ett kroppsarbete.
Unni tycker att kläderna är ett stort problem och en del kolleger har klagat på att de får svamp och eksem för att byxorna är så täta.
– Våra kläder är så tjocka. I landstinget har de bomullskläder så jag förstår inte logiken i att vi inte kan ha det också. Våra kläder ska ju också tvättas varje dag.
– Det är jättebra att vi har arbetskläder men man skulle ha köpt bomull från början. För det blir väldigt dyrt att byta ut alla kläder. De borde byta ut dem på längre sikt. Människor måste kunna ha en dräglig arbetsmiljö.
Nu i coronatider blir det ännu varmare för många i vård och omsorg som använder skyddsutrustning. På Unni Engströms arbetsplats har de inga covidsjuka men personalen använder munskydd hela tiden sedan en månad tillbaka. De blir blöta och måste bytas ofta.
– Vi ska ha plastförkläden i alla nära situationer så då blir det extra varmt. Och så handskar på det, du hör ju!
Carina Fägersjö, som jobbar på ett demensboende i Hässleholm, är däremot nöjd med sina arbetskläder.
– Vi har bara byxor men man kan vika upp dem och knäppa en knapp och så har vi tunikor men de är ett jättetunt skönt material, de är alldeles nya. Vi har inga klänningar men jag är nöjd med detta.
Tidigare hade de varma och tjocka tunikor men med de nya tror Carina att det blir en dräglig sommar. Även de består av hälften polyester.
Kommunals ombudsman Ann Georgsson har full förståelse för att medlemmarna tycker det är jobbigt med varma arbetskläder.
– Det finns inga regleringar för hur arbetskläder ska se ut men en god arbetsgivare har en planering för sommaren. Vi har ju haft extrema somrar. Det borde hanteras löpande, man skulle kunna ha en t-shirt i bomull. Det man vet är ju att bomull andas så det är väl att föredra året runt i alla arbetskläder.
Varför har man inte bomull tror du?
– Det är nog en ekonomisk fråga, det är alltid billigare med blandade material.
Vad ska medlemmarna göra?
– Det här är ett fortlöpande fackligt arbete som man måste ta höjd för lokalt när man diskuterar arbetskläder. Man måste tänka på att vi har olika årstider.
En del vill använda privata shorts och liknande, vad säger du om det?
– Nej, vår uppfattning är att arbetsgivaren ska tillhandahålla funktionella arbetskläder. Man ska inte ha privata kläder, det är jätteviktigt att hålla i det. Annars kan man inte förhindra smittspridning.
Ann Georgsson understryker hur viktigt det är att dricka mycket vatten, och gärna vätskeersättning, på jobbet nu när det ska bli väldigt varmt.