– Vi har ställt oss oeniga till tre veckors semester. Vår organisation är hårt slimmad i dag, våra medlemmar är trötta och utarbetade, de behöver sina fyra veckor, säger Ann-Kristin Sjöström, ordförande sektion sjukvård-teknik Örebro.

Därför kräver nu Kommunal central förhandling. Samtidigt konstaterar Ann-Kristin Sjöström att arbetsgivaren redan gått ut med detta och är bekymrad för de medlemmar som skjuter upp sin semester.

– Det är viktigt att de får den lediga tiden som de behöver. Jag är orolig, med tanke på att man pratar om vårdskulden, planerade operationer ska genomföras och då ska våra medlemmar ska ha sin semester, Ann-Kristin Sjöström.

Därför uppmanar Kommunal nu alla medlemmar som flyttar sin semester att lägga in den och få den godkänd av arbetsgivaren så att de vet att de får ut den.

Tre veckors semester och 15 000 kronor extra per vecka som tas ut efter den sista augusti gäller undersköterskor, barnsköterskor, skötare och rehab-assistenter som arbetar på vårdavdelning eller mottagning. De har tidigare fått lägga om arbetstiden till arbete varannan helg och 37 timmars vecka för att mer resurser skulle frigöras till covidvård.