– Det är jättesvåra avvägningar. Ska vi köra slut på personalen för att de ska tjäna dubbla pengarna eller ska vi ha personal som orkar igenom hela krisen, med ett skapligt schema i botten, säger Thomas Alm förhandlingsansvarig för Kommunal i Region Sörmland.

På tisdagen vårdades 143 patienter med konstaterad covid-19 på sjukhus i Region Sörmland. 34 av dessa patienter får intensivvård. Läkarna upplever att pressen är hård och har begärt att krislägesavtalet ska aktiveras, uppger Läkartidningen

Om det blir aktuellt anser Kommunal att fler grupper än personalen i intensivvården kan vara aktuella.

– Det finns andra som lider lika mycket. Det är städpersonal som har smittstädning, det är ambulans och det är även vanliga covidavdelningar. De sliter precis lika hårt, det har jag framfört, säger Thomas Alm.

Enligt Kommunal är detta ännu inte ett krav från medlemmarna.

– Det är tufft, de är hjältar som jobbar i det här, men vi har inte nått den gränsen att de sagt att de inte orkar. Men vi är jätteoroliga för våra medarbetare att de inte ska orka, säger Thomas Alm.

I syfte att ge mer återhämtning har arbetsgivaren tagit fram ett nytt schema med start den här veckan. Nu gäller arbete fyra dagar och ledighet två dagar. 

– Förut hade de två lediga helger av fem, nu kan det bli en på sex. Det blir avklippta helger, men de får ändå återhämtning. Man får jämföra med det som är ännu värre. På det här sättet ska de undvika att beordra in personal. Det har varit mycket av det, säger Thomas Alm.

Någon begäran om att krislägesavtalet ska aktiveras i Region Sörmland hade på onsdagen inte kommit in till SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. Tidigare har krislägesavtalet aktiverats i Region Stockholm