Som många andra har Saga Brodersen känt att hon vill engagera sig under pandemin. Hon arbetar inte själv inom vården utan som ungdomsledare för Maskrosbarn och pluggar på komvux.

– Nu har jag anmält mig till att jobba inom sjukvården, men tror inte att jag får det eftersom jag inte är utbildad i vård- och omsorg. Jag kände att jag ville göra något annat och då drog jag igång den här namninsamlingen.

Målet med den är att sätta press på politiker så att lönerna för vårdpersonal höjs. 

– Jag har alltid tyckt att det är orättvist att många av dem har så låga löner. Det blir så tydligt nu under pandemin att de gör ett så otroligt viktigt jobb och att det alltid är viktigt. Därför tycker inte jag att det räcker med ett lönetillägg nu som Moderaterna vill utan att det ska till en höjning som är permanent.

Från början hade hon tänkt att det skulle kunna bli en folkomröstning på nationell nivå. Hon trodde först att det skulle räcka om hon fick in 100 000 namn för att kunna få till det. Nu vet hon att det inte stämmer utan att riksdagen måste ta ett beslut för att en omröstning ska bli verklighet. Så nu har hon bytt strategi.

– Jag vill samla in så många namn som möjligt för att sätta press på riksdagspolitiker att antingen besluta om folkomröstning eller att få dem att ta beslut om det här ändå.

Kanske går det vägen. Namninsamlingen visar på ett stort stöd i frågan. Hon vet redan politiker som hon tänker kontakta.

– Socialminister Lena Hallengren är en av dem.

För att driva frågan vidare vill hon ha kontakt med personal inom vården för att samarbeta.

– Jag behöver personer som vet hur det ser ut i vården just nu. 

Att det kan lyckas har hon inget tvivel på.

– Jag är inspirerad av Greta. En person kan förändra och sätta i gång en rörelse. Det här är viktigt. Men det är inte mig fokus ska ligga på, utan på dem som är i vården. 

Fotnot: Saga Brodersens namninsamling finns här (extern länk).