– Det här är de sköraste patienterna vi har och både för patienternas skull och vården är det viktigt att de får fortsätta vårdas där de är. Men det förutsätter att medarbetarna har rätt skyddsutrustning, säger Stefan Amér, verksamhetschef Familjeläkarna, till SVT.

Enligt uppgifter från Familjeläkarna har 230 äldre konstaterats smittade på 45 äldreboenden, varav 50 har avlidit.

Familjeläkarna vill nu att Region Stockholm styr om skyddsutrustning i ännu större grad till äldreboendena, med tanke på antalet smittade där.

43 kommuner har alltså bekräftade fall av corona på något eller några  av sina äldreboenden. Ytterligare 51 kommuner säger att de har misstänkta fall av corona.

– Det här stämmer rätt bra med de intrycken vi får när vi pratar med regionerna. Det låter som att ni har hamnat på ungefär samma resultat som våra uppgifter, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Ekot.

Enligt Ekot finns bekräftade och misstänka fall över stora delar av landet, men mest i Stockholmsområdet.

Du och jag ska inte gå till jobbet om vi vaknar och hostar till två gånger, men jag ska i jobbet behöva gå in till en pensionär som hostar helt oskyddad.

Elisabeth Antfolk, Kommunal

Elisabeth Antfolk är ordförande för sektionen Privat vård och omsorg i Stockholm och säger att det än så länge finns bekräftad coronasmitta på fem äldreboenden i den sektionen. Både inom hemtjänsten och på äldreboenden saknas det skyddsutrustning. 

– På vissa äldreboenden försöker personalen själva tillverka sin skyddsutrustning, ur desperation och rädsla för att själva bli smittade. Men de får inte använda egentillverkad skyddsutrustning för cheferna. Men det är inga chefer som går in och visar hur man ska utföra arbetet utan skyddsutrustning, det vore väl schyst om de nu säger att de inte får använda den de gjort själva, säger Elisabeth Antfolk. 

Elisabeth Antfolk.
Elisabeth Antfolk.

Hon säger att de från sektionens sida just nu stöttar skyddsombuden och arbetsplatsombuden med vilka lagar och regler de kan peka på när de för diskussioner med arbetsgivarna. Om arbetsgivaren inte upprättar åtgärdsplaner och gör risk- och konsekvensanalyser så kan sektionen gå vidare. Än så länge har man inte på någon arbetsplats lagt en så kallad 6.6a (begäran om åtgärder enligt arbetsmiljölagen). 

När KA pratade med Elisabeth Antfolk för några veckor sedan sade hon att luftvägssymtom hos brukare i hemtjänsten inte hanteras som möjlig coronasmitta, utan att de ska hantera det som vanlig säsongsinfluensa. Så är det fortfarande.

Björn Olsen, professor i infektionsmedicin.

Covid-19

”Sätt äldre­omsorgen i beredskaps­läge”

Nyheter

Det betyder att de helt saknar skyddsutrustning i de situationerna – trots att Folkhälsomyndigheten uppmanar alla med sådana symtom att undvika sociala kontakter eftersom det skulle kunna vara covid-19, som orsakas av coronaviruset.

– Det blir ju sinnessjukt. Det är så motsägelsefullt så det finns inte. Du och jag ska inte gå till jobbet om vi vaknar och hostar till två gånger, men jag ska i jobbet behöva gå in till en pensionär som hostar helt oskyddad. Då gör jag det med arbetsbyxa och busarong. Vid intimhygien har vi plastförkläden och så, men vi har ju inte visir eller munskydd, det ingår i inte i vår utrustning, säger Elisabeth Antfolk, som jobbar i hemtjänsten. 

Hon säger att om en sjuksköterska skulle anse att en brukare kan ha covid-19, ska det hanteras som misstänkt smitta och då får man på Elisabeth Antfolks jobb skyddsutrustning för det.  

– Vad jag tänker äger ingen relevans i bedömningen, men om det skulle komma en sjuksköterska från vårdcentralen eller liknande och anse det så får vi skyddsutrustning. Men om det inte är en pensionär som vanligtvis har besök av vårdcentralen eller liknande, då vet vi inte förrän det eventuellt krävs sjukhusvård, säger hon. 

Men det finns alltså både äldreboenden och hemtjänstverksamheter där det inte ens finns tillgång till skyddsutrustning vid konstaterad covid-19.

Ulf Bjerregaard, facklig företrädare i sektion Kommunals Skärholmen, är orolig för att smitta sprids vidare i hemtjänsten i Stockholm, säger han i Sveriges Radio P1 Morgon. Flera larm har kommit in om att personalen inte vet var skyddsutrustning finns. Men oron är också stor för bristande kunskaper när det gäller basala hygienrutiner. Detta då många är timanställda och ny personal hela tiden ska läras upp.

Ulf Bjerregaard, undersköterska.

 –  Så som Stockholm stad bedriver hemtjänst med många daglönare inne, uppåt 25 procent av alla arbetad tid i äldreomsorgen i Stockholms stad utförs av daglönare, timmisar som byts ut hela tiden, det gör oss oroliga för kunskap om basala hygienrutiner finns inte hos alla. Det har jag sett själv, säger Ulf Bjerregaard i P1 Morgon.

Mellan fem och tio enheter i hemtjänsten har brukare som smittats av coronaviruset uppger Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad.