SL drog i början av veckan ned trafiken i Stockholm, dels för att resandet minskade men också för att hantera bristen på bussförare som var sjuka eller hemma med sjuka barn.

Resultatet blev överfulla bussar på vissa linjer, framför allt från Nacka/Värmdö in till Stockholm.

Passagerare men även bussförare har oroats över risken för smittspridning i den trängsel som har uppstått.

SL har tagit till sig av kritiken och successivt satt in extra bussar. Och på måndag är trafiken i Nacka/Värmdö åter i nästan normal kapacitet igen. Förstärkt lördagstrafik ersätts med mellandagstrafik, som normalt körs i mellandagarna mellan jul och nyår.

Huvudskyddsombudet vid Keolis i Nacka/Värmdö, Lasse Öberg, tycker att det är ett bra beslut.

– Det är nästan dubbelt så många förare sjuka nu än normalt, men med timanställda ska vi klara den ökade trafiken. Och krävs det övertid så ställer vi upp också på det, säger han.

Lasse Öberg ser inga fackliga eller arbetsmiljömässiga hinder för att låta bussförarna arbeta mer än normalt.

– Jag ser inte min roll som att sätta sig på tvären i det här läget. Vår samhällsbärande funktion är att se till att de som behöver ta sig till jobbet och hem ska kunna göra det. Det vet jag att alla förare här ställer upp på. Ingen har kommit till mig och klagat över att trafiken ska öka igen.

Lasse Öberg är kritisk till hur SL har dragit ned på trafiken men inte mot sin egen arbetsgivare.

– Våra chefer i Nacka/Värmdö sitter i samma båt som vi förare. SL har minskat på beställningen av trafik och vi har försökt att hantera det på bästa sätt tillsammans.

Den kritik och oro som har funnit har gällt just smittspridningen i trånga bussar. Lasse Öberg säger att Keolis har ställt upp med handskar för de förare som vill köra med sådana på, handsprit och extra städning av bussar.

Smittskyddsexperter har lugnat dem vad gäller oron för att använda alkolåsen. Så länge som förarna använder sina egna blåsrör, kanske i kombination med handskar och handsprit ska det inte vara någon fara.

– Så jag tycker att läget för oss är under ganska bra kontroll, säger Lasse Öberg.