– Välfärdens verksamheter behöver nu lägga allt fokus på att minska smittspridning, vårda sjuka och klara omsorgen om barn och äldre. Vi och facken är överens om att inte ta tid och resurser från detta exceptionellt viktiga arbete och skjuter därför upp avtalsförhandlingarna till i höst, säger Joakim Larsson (M), ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), enligt ett pressmeddelande.

Kommunal välkomnar beskedet.

– När krisen är över kommer vi göra allt för att medlemmarnas viktiga arbeten ska löna sig. Nu tar vi ansvar för välfärden i det svåra läge Sverige befinner sig i, medlemmarna står i frontlinjen mot coronaviruset. Och arbetsgivarna måste ta sitt fulla ansvar för en extrem arbetsmiljö – det handlar om livsviktig skyddsutrustning, fördelning av resurser och personal. Då kan vi inte samtidigt förhandla om ett nytt kollektivavtal, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal i ett annat pressmeddelande.

Cirka 350 000 medlemmar berörs av avtalet med SKR.

Vad gäller övriga avtalsförhandlingar med andra arbetsgivarorganisationer, som till exempel Vårdföretagarna och KFO, väntas besked inom några dagar.

Det gäller alla avtal som löper ut före oktober månad uppger Kommunals pressjour.

Vårdföretagarnas presschef Anders Manell säger att de i dag inte vet när besked kan komma om deras avtalsförhandlingar med Kommunal.

Det är oklart vad som gäller med löneökningar retroaktivt i de avtal som så småningom kommer. När LO och Svenskt Näringsliv höll en gemensam presskonferens i fredags om de uppskjutna industriförhandlingarna, sade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, att den frågan får vänta.

– Vi har ingen åsikt om det i dag. Nu gäller det att skydda alla löntagare och stoppa blodflödet, sade Thorwaldsson vid presskonferensen.