För att hemtjänstpersonalen ska kunna ta hand om äldre som smittats med coronaviruset har Eskilstuna kommun köpt in särskild skyddsutrustning, rapporterar P4 Sörmland.

– Om man ska komma i kontakt med coronaviruset ska det vara speciell skyddsutrustning. Det innefattar visir, speciellt munskydd och förkläde med långa ärmar, säger Linn Alven, medicinskt ansvarig på vård och omsorg i Eskilstuna, till P4.

Utrustningen väntas komma i början på den här veckan.

– Det är livsviktigt, det måste vi ha. Vi är också skyldiga enligt arbetsmiljölagen att tillhandahålla vår personal den här utrustningen, säger Linn Alven.

Magnus Eriksson är ordförande för Kommunals sektion Nord som omfattar Eskilstuna och Strängnäs.

– Blir det ett utbrott kanske man behöver tillsätta en särskild grupp som går hem till dem och då måste man ha särskild utrustning, säger han.

Han vill rikta berömmande ord till Eskilstuna kommun:

– De gick tidigt upp i stabsläge och införde besöksförbud på boenden, säger han.

Sektionen har fått ta del av oro från medlemmar som arbetar i hemtjänsten.

– Man vet inte vad som väntar när man kommer hem till någon. Vi behöver supertydliga riktlinjer vad vi ska göra om vi misstänker att någon kan vara smittad. Ska vi kontakta 1177 eller vart vänder jag mig.

Kommunal är inbjuden till ett stort samverkansmöte, där också bland annat förskola och skola kommer att diskuteras, med anledning av coronaviruset.

– Förhoppningsvis är det sådant som riktlinjer vi får reda på då, säger Magnus Eriksson.