– De direktiv vi har fått är att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men det är lite personligt ansvar också. Jag måste visa hänsyn till de individer jag jobbar med, säger Andreas Colliander.

Och på din fritid, hur tänker du då?

– Jag är extra restriktiv med personliga kontakter. I och med att jag ingår i en liten arbetsgrupp kring en individ så är det väldigt sårbart. Blir jag sjuk och bär på den här smittan så går det ju fort att hela arbetsgruppen drabbas.

Som förälder försöker han också ha beredskap för att vara hemma i fall skolor och förskolor stänger sin verksamhet.

Många personliga assistenter jobbar med människor i riskgrupperna. En av de största assistansanordnarna, Frösunda Omsorg, säger att man har beredskap för ett coronautbrott bland personal och/eller brukare men att det kan bli en stor utmaning.

– Vi har en styrgrupp som har dagliga möten, vi har inventerat vår medarbetarbank. Vi uppmanar till mer restriktivitet med externa aktiviteter. Annars följer vi i princip myndigheternas direktiv och rekommendationer, säger Torbjörn Carlbom, kommunikationschef på Frösunda.

Men har ni beredskap för att hela arbetsgrupper slås ut hos brukare?

– Då får vi flytta runt folk. Men det är klart att det finns en uppenbar risk för låg bemanning i så fall.

När detta skrivs finns inga rapporter om att någon brukare eller personal inom Frösunda har konstaterats smittade av det nya coronaviruset.

Vad händer om brukare konstateras bära på smittan? Vem tar hand om dem då?

– Det får våra medarbetare göra. Med skyddsutrustning.

Men har alla utbildning för detta?

– Det är klart att inte alla har smittskyddsutbildning. Men det är skyddsutrustning på väg ut till assistansverksamheterna. Men vi får inte de volymer vi vill ha, så det är en prekär situation, säger Torbjörn Carlbom.

När Kommunalarbetaren pratar med Andreas Colliander, som inte är anställd av Frösunda, är han hemma för vård av barn vilket medför extra noggrannhet innan han går tillbaka till jobbet. 

 – Jag är extra lyhörd om jag får något symtom eller så. Förut hade jag nog kunnat gå till jobbet och vara lite snuvig eller ha lite ”resthosta” som man kan ha när man är på väg att bli frisk. Nu går jag inte till jobbet förrän jag är extra frisk så att säga.

Den person han jobbar för har inga bekymmer med luftvägar och andning men däremot går de tillsammans varje dag till en daglig verksamhet där det finns människor med känsliga luftvägar.

– Vi har arbetskamrater (på den dagliga verksamheten) som med jämna mellanrum behöver uppsöka sjukvården och vara inlagda.

Än så länge håller den dagliga verksamheten öppet som vanligt, även om en del stannar hemma av försiktighetsskäl.

Annars är den största förändringen i hans yrkesroll att de är betydligt mer restriktiva med externa aktiviteter.

– Vi gör inga större utsvävningar utan försöker hålla oss i krokarna.