Det är bra att vi alla gör vad vi kan för att minska spridningen av coronaviruset. Syftet med det är att minska belastningen på den redan mycket arbetstyngda vården och alla som är anställda där.

Om alla blir sjuka samtidigt räcker vårdplatserna inte till alla som kan komma att behöva intensivvård och dessutom blir  arbetssituationen för tuff för dem som jobbar där. Många människor kommer att bli smittade, det är inte längre en fråga om utan när.

För att bidra till minskad smittspridning är det många arbetstagare och arbetsgivare som förordar arbete i hemmet för dem som kan. Det är bra tänkt, men det är långt ifrån alla yrkesgrupper som har den möjligheten.

Arbetaryrken innebär att vara på plats i vården, skolan, handeln, industrierna med mera. Här finns ingen annan möjlighet än att gå till jobbet oavsett virusets framfart. Det innebär en enorm press för alla berörda att arbeta i frontlinjen i dessa tider.

Så var lite extra snäll mot alla som går till jobbet varje dag nu. Ett uppmuntrande ord (ingen klapp på axeln dock pga smittorisken), lite hjälp med handling eller ett peppande sms kan behövas nu.

Och visst finns de positiva tecknen där mitt i krisen. Människor i Sverige skapar grupper för att erbjuda handlingshjälp till de som är äldre eller i riskgrupp och många är beredda att bidra på olika sätt. Vill du vara med och hjälpa? Hitta ditt positiva bidrag!