Bakgrunden är att man i smittspårningen har hittat fall i Stockholm och Västra Götaland som man inte kunnat spåra till riskområdena utomlands. Det innebär bland annat att smittspårningen ändrar strategi i Stockholm, där man inte längre kommer att testa dem med lindriga symptom.

– Vi försöker nu inrikta oss mot de svårast sjuka, sade Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

– Även om det gäller alla, så är det särskilt viktigt att de som arbetar inom äldreomsorg, och vård av äldre och riskgrupper, inte arbetar om de får symptom. Man måste vara särskilt uppmärksam på minsta symptom och avstå från att gå till arbetet. Vi tycker också att anhöriga bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, sade Johan Carlson vid en presskonferens på tisdagen.

Han upprepade att det gällde även vid milda symptom:

– Vi vill inpränta att var och en med symptom på luftvägsinfektion, även milda sådana, ska begränsa sina sociala kontakter. Har man ett arbete där man möter andra människor så bör man stanna hemma. Man ska inte vistas i miljöer där man smittar andra människor. Det gäller både jobb och privat och det gäller hela landet.