Företaget Ideal vård och service har fuskat med insatsregistreringen hos kunderna, och till exempel registrerat att samma person har arbetat samtidigt i flera olika kommuner, berättar Upplands Väsbys socialchef Magnus Lublin för Mitt i.

– De uppger att en och samma person jobbat vid flera tillfällen på flera ställen i Väsby och Nacka kommun. Det är ett ganska gravt fusk, säger Magnus Lublin till Mitt i.

Ideal vård och service ska ha skickat in fejkade personallistor till kommunen, där det framstått som att personalen har haft rätt kompetens, när de i själva verket saknat utbildning och inte kunnat tillräcklig svenska. Personal ska också ha loggat in i andra personers namn.

Fusket påminner om det som Kommunalarbetaren och Arbetet avslöjade för ett år sedan, där hemtjänstföretaget Enklare Vardag också fuskade med registrering av insatser och lät personal jobba i andras namn. Två av kommunerna som företaget fuskat i och som hävde avtalet med Enklare Vardag var just Upplands Väsby och Sollentuna

Ideal vård och service har också avtal med Tyresö och Nacka kommun, enligt Mitt i.

Företaget har inte polisanmälts, men Magnus Lublin i Upplands Väsby säger att de har underrättat Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som är den myndighet som utfärdar tillstånd till hemtjänsteföretag. 

Fotnot: Bilden från Upplands Väsby är licensierad under CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.