Män i förskolan misstänkliggörs efter övergrepp
– Man är alltid extra försiktig som kille i förskolan.
Det säger Alexander Trapp, barnskötare i Botkyrka kommun, där en manlig barnskötare på en annan förskola erkänt sexuellt övergrepp mot barn. Alexander säger att det är jobbigt att bli misstänkliggjord för att ha valt ett yrke han älskar.
En manlig barnskötare på en förskola i Botkyrka kommun har erkänt grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt barnpornografibrott och kränkande fotografering.
Alexander Trapp har jobbat som barnskötare sedan 2011 och jobbar på en annan förskola i Botkyrka kommun. Han säger att man som man i förskolan alltid är lite extra försiktig, av rädsla för att bli anklagad för något.
– Det är något jag har behövt tänka på sedan jag började jobba i förskolan. Om barnen måste gå på toaletten eller byta blöjor frågar jag alltid en extra gång om jag får göra det. Säger de nej så är det nej. Och man får alltid vara beredd på att det kan finnas föräldrar som tycker att det är obehagligt, säger Alexander Trapp.
Han berättar att han till exempel har stött på föräldrar som försäkrat sig om att arbetsgivaren har kollat hans brottsregister.
– Det är klart att det är jättejobbigt, att behöva se sig om över axeln. Men på den förskolan jag är på nu har det inte varit några sådana problem. Och ledningen är jättebra och säger att jag kan prata med dem om något är jobbigt och jag behöver stöd, säger han.
När nyheten om den häktade barnskötaren i Botkyrka exploderade var Alexander hemma sjuk. Måndagen efter gick han direkt till sin chef och sa att de behövde ha ett möte för att diskutera hur de ska förhålla sig till det som har hänt – om han till exempel skulle sluta byta blöjor ett tag eller liknande.
– Hon tyckte att det var jättebra och sa att om jag behövde prata mer om det eller känner att det är obehagligt så får jag bara säga till.
En vanlig regel på förskolor, också Alexanders, är att ”inhoppsvikarier” inte får byta blöjor eller gå med barnen på toaletten. Långtidsvikarier får däremot göra det där Alexander jobbar.
I slutet av förra veckan meddelade Botkyrka kommun att de skärper rutinerna i förskolorna för att lugna föräldrarna. Personalen ska numera ha sina privata mobiltelefoner inlåsta under arbetstid och minst två ur personalen ska alltid vara på plats när förskolorna öppnas och stängs. Det ska även vara full insyn till rummen där barn vilar och där man byter blöjor.
Alexander Trapp säger att det inte är något som har kommunicerats ut till personalen än. Han är positiv till att det ska vara två som öppnar och stänger – så är det redan på hans förskola.
– Jag är skyddsombud och när jag började på min förskola öppnade och stängde man själv men jag sade att så får det inte vara. Det är för ens egen säkerhet också.
Angående förbud mot privata telefoner så ser han framför sig att det kan bli krångligt för de som till exempel är ensamstående föräldrar och kan behöva nås av skola eller förskola under dagen. Han tror inte heller att det nödvändigtvis är en garanti för att inget händer.
– Alla avdelningar har någon typ av telefon som man kan ta bilder med. Vill man verkligen göra det så kan man ju ta en bild, skicka iväg och sedan radera.
Alexander Trapp säger att det är många män som drar sig för att jobba inom förskolan, just för rädslan att bli misstänkliggjord.
– Det är klart att det är läskigt, men jag älskar att jobba på förskola. Det är jättehäftigt att vara med deras första år och se hur de blir små individer. Det finns nog ingenting som kan skrämma bort mig från det.