Lenita Granlund slutar som avtalssekreterare
Lenita Granlund avgår som Kommunals avtalssekreterare. Hon lämnar sin post vid förbundsmötet i maj.
– Jag har inte orken och energin att satsa 200 procent hela tiden som avtalssekreterare. Men jag fortsätter gärna i en annan roll i förbundet under avtalsrörelsen, säger hon.
Hon bestämde sig under semestern efter jul- och nyårshelgen. I dag meddelade hon valberedningen att hon inte tänker fortsätta som avtalssekreterare efter förbundsmötet den 27 maj. Efter tio år på posten säger kroppen ifrån.
– Jag är ändå jättetaggad i den här avtalsrörelsen. Men man kan väl anta att det inte blir några långa avtal, och att vi i höst får börja om med förberedelser inför nya förhandlingar nästa år. Jag känner att jag inte har ork och energi att ladda om.
Det senaste året har varit väldigt tufft för henne. En stor del av 2019 var hon sjuk. I ett halvår har Lenita Granlund kämpat med lunginflammation som hon ännu inte är frisk ifrån.
– Att bli sjukskriven har inte varit möjligt med den roll jag har. Det får jag väl lida för nu.
Hon har jobbat på med förberedelserna inför avtalsrörelsen. Det gäller förhandlingarna i år om kommunalarnas löner och villkor i 70 kollektivavtal med 16 olika arbetsgivare.
– Vi har även förhandlat och förhandlar parallellt om andra saker som krisavtal, samverkansavtal, pensionsavtal och omställningsavtal. Det är ju då väldigt mycket i vår interna organisation som ska vara på plats varje dag.
Man kan väl anta att det inte blir några långa avtal, och att vi i höst får börja om med förberedelser inför nya förhandlingar nästa år. Jag känner att jag inte har ork och energi att ladda om.
Hösten har också präglats av interna motsättningar i LO som ledde till att Kommunal hoppade av samordningen i avtalsrörelsen och dessutom senare lämnade LAS-förhandlingarna.
I förberedelserna inför nästa avtalsrörelse, som hon alltså tror kan komma redan nästa år, ingår att på nytt försöka medverka till att LO kan enas om en samordning av avtalskraven.
Lenita Granlund känner ingen längtan efter att ge sig i kast med dessa diskussioner igen i LO, med tanke på att Kommunal i höstas inte lyckades få stöd för sin lönemodell att satsa på undersköterskor och andra yrkesutbildade grupper i välfärden.
– Man kan tänka sig att det blir samma resultat igen. Jag har varit med så många gånger nu och jag tror att det kan vara bra om det kommer dit någon annan med nya ögon och ny energi i det där gänget också.
Det är ett av skälen till att hon inte vill vänta med beskedet om sin avgång till efter avtalsrörelsen. Hon tänker på vad som är bäst för Kommunal i det här läget.
– Den nya avtalssekreteraren måste få en chans att komma in i jobbet innan det är dags att dra igång igen, säger hon.
Men hon fortsätter gärna i förbundet i någon annan roll. Dels som stöd för den nya avtalssekreteraren, om denne vill det, och dels för att hon tycker att avtalsrörelser och förhandlingar är bland det roligaste som finns.
– Exakt vad jag kan göra vet jag inte. Det är något jag får diskutera med förbundsstyrelsen och den nya avtalssekreteraren.
Hon vet inte hur länge hon i så fall vill och orkar fortsätta jobba i Kommunal efter avtalsrörelsen, som hon räknar med ska vara avklarad i oktober.
Om Lenita Granlund, som är 57 år, inte blir kvar i Kommunal har hon en fallskärm på 78 procent av ordinarie lön i 36 månader. Eventuellt andra inkomster under tiden räknas av. Fallskärmen gäller om hon slutar och det är mer än fem år kvar till ordinarie pension.
Ingen annan i Kommunals ledning har någon fallskärm. Det avskaffades efter Kommunalskandalen 2016. Men Lenita Granlund ville behålla sitt avtal om avgångsvederlag som träffades när hon valdes 2010, ett avtal hon anser är bindande.
Hur det nu blir med fallskärmen vet hon inte.
– Det blir en förhandlingsfråga. Jag hoppas ju att istället kunna fortsätta att jobba kvar på Kommunal i en annan roll under avtalsrörelsen.
Jag är jättetaggad och har bara att vinna på att köra en avtalsrörelse stenhårt för våra medlemmars bästa och så bra löner och villkor som möjligt. Jag tänker klämma ut det sista ur tuben.
I sommar har LO kongress och en ny ledning ska väljas. Lenita Granlund förnekar bestämt att skälet till hennes avgång är att hon kan tänka sig att ingå i den nya ledningen, exempelvis som avtalssekreterare med ansvar att få ihop samordning i avtalsrörelserna.
– Nej absolut inte, det finns inga sådana baktankar. Det här handlar om mig och min hälsa, då kan jag inte växla upp i LO istället.
Hon började som undersköterska, blev senare avdelningsombudsman innan hon som första kvinna valdes till avtalssekreterare i Kommunal.
Lenita Granlund har satt sin prägel på Kommunals lönepolitik under de tio år hon har varit avtalssekreterare, inte minst när det gäller satsningen på undersköterskor och annan yrkesutbildad personal inom välfärden.
Årets förhandlingar med SKR har redan inletts även om de går på lågvarv tills industrin har träffat sina avtal.
Lenita Granlund har tänkt på hur det påverkar förhandlingarna att hon lämnar när avtalsrörelsen pågår för fullt. Och om arbetsgivarna kommer att se henne som en ”lame duck”, en person som motparten inte längre lyssnar på eftersom den vet att personen snart ska sluta.
– Men jag är jättetaggad och har bara att vinna på att köra en avtalsrörelse stenhårt för våra medlemmars bästa och så bra löner och villkor som möjligt. Jag tänker klämma ut det sista ur tuben. Nu jävlar ska det klämmas. Jag har energi kvar för det här men inte för att ladda om igen.
Hon vill inte säga vem hon vill ska bli ny avtalssekreterare.
– Det får ju medlemmarna bestämma. Valberedningen får sätta igång och jobba nu, säger Lenita Granlund.