Sara sprider matglädje med miljötänk
Hon är kock och kallar sig även för klimatkärring. Men att Sara Gradén snart ska förvandlas till en björn är inget vi vet när hon släpper in oss på Bolmens förskola i Varberg.
”För mig är klimatet det viktigaste på jorden”, säger hon samtidigt som hon lägger upp ärtor, bönor, svamp och majs i olika fack på tallrikarna till barnens lunch.
Det är salladsvecka för Sara Gradén. Hon och kollegan Anders Carlstein turas om varannan vecka att laga mat och sköta grönsakerna. Han går runt till andra sidan kakelväggen och rör runt i den gigantiska kantinen där en älggryta för 180 barn står och puttrar.
Och det är här björnförvandlingen kommer in i bilden. Det är temadag på Bolmen, tema vilt. Och alla fem i köket har med sig utklädningsattiraljer. Förutom björn blir det en älg, ett rådjur och två jägare ska det visa sig.
Sara Gradén blev nominerad 2019 som årets förskolekock i White guide juniors tävling och kom på åttonde plats. Hon är kocken som lagar ekologiskt utan att det blir dyrare och som har närmast rockstjärnestatus, hette det i tipset som Kommunalarbetaren fick.
Vad tror du hon menar, som säger att du har rockstjärnestatus?
Sara Gradén skrattar högt när hon får höra epitetet.
– Kanske för att barnen tycker om mig. De kommer till mig, jag slänger upp dem på ryggen och tar med dem in i köket och tittar. Vi hade sju ungar i köket i morse som var nyfikna på vad det var som rök.
Det är svårt att inte smittas av Sara Gradéns engagemang och passion. För omvärlden och för matlagningen. Hon har jobbat som kock i stort sett ända sedan hon började gymnasiet för 27 år sedan men har kvar sin entusiasm för yrket. Tidigare har hon mest jobbat i restaurangbranschen och ser nya uppgifter i sitt nuvarande jobb.
– Jag är inte bara kock på en förskola. Jag ser som min roll att dela smaker med barnen. Det här är även mitt intresse. Mat är ett konstverk också, man skapar ju någonting …
Från mobilhögtalaren kommer 80- och 90-talsklassiker.
– Ååh, den här gamla dängan, utbrister Sara när Marie Fredrikssons ”Sparvöga” kör i gång.
En del av grönkålen hon stått och fixat med tar hon med sig ut till borden och lägger lite på varje bord, som ytterligare en viltdekoration.
Redan när Sara Gradén sökte jobbet inför starten av förskolan för två år sedan visste hon vad hon ville.
– Jag var supertydlig med att jag vill mer än kommunens policy vad gäller ekologisk mat och hållbarhet.
När kommunen säger att 35 procent ska vara ekologiskt ligger Sara på uppåt 45 procent.
– Det kostar inte mer, man får tänka annorlunda bara. När jag använder färska grönsaker i stället för frysta går det inte åt samma mängder.
Annat hon tänker på vid beställningarna är att strunta i sådant som buljonger till exempel. Här kokas köksresterna i stället om till buljonger och såsbaser. Hon har minskat på köttet och nyligen dragit i gång ett matsvinnsprojekt där kollektiva belöningar i form av svinnmonster delas ut till de barngrupper som slänger minst mat.
– I dag är vi nere på 20 gram i genomsnitt. Det har tagit en månad att komma ner från 30 till 20 gram.
Var kommer ditt miljöengagemang ifrån?
– Jag är politiskt intresserad, så det har väl med det att göra. Men det här handlar inte om mig utan om mina barn.
Vid sidan av jobbet är hon också aktiv i Varbergs Fridays for future, den internationella klimatrörelsen som uppstod i kölvattnet av Greta Thunbergs skolstrejker.
Jag slänger upp barnen på ryggen och tar med dem in i köket och tittar.
Lagom till att lunchen ska serveras åker björnförklädnaden på till barnens stora förtjusning.
Lunchgästerna runt bordet verkar gilla även älggrytan, grönkålen är inte lika het. Ingen har tagit av den, men Sara köpte nyligen in små skålar som pedagogerna kan använda för att hämta sådant barnen verkar skeptiska till. Skålen går laget runt och det där med grönkål kanske inte var så dumt ändå, visar det sig.
På Instagramkontot bolmens.kok kan föräldrar och andra intresserade ta del av maten och vad som händer i köket på förskolan. Given Instagrampost denna dagen blir förstås gruppbilden på björnen, älgen, rådjuret och de två jägarna.
Sara berättar att i början när de hade sina temadagar kunde det kännas lite obekvämt för personalen att klä ut sig, men inte nu längre.
– När vi satt och planerade detta så frågade jag ska vi klä ut oss? Och alla bara … jaaaaa! Alla tycker det är roligt.
Hon är glad över att förskolan är så pass stor (215 inskrivna barn) så att det blir ett ordentligt arbetslag i köket. Att vara ensam i köket hade inte varit något för Sara Gradén.
– Då hade jag börjat prata med radion till slut. Jag vill vara en del i ett sammanhang.
Sara Gradén
Bor: Varberg.
Ålder: 42 år.
Yrken förutom kock: Kortare tid som vårdbiträde och på kontor.
Familj: Två vuxna söner och sambo.
På fritiden: Hemmaprojekt och träning två till tre dagar i veckan.