Fallet uppdagades vid ett arbetsplatsbesök i höstas. Det visade sig då att Sophie Crenshaw hade haft olika anställningar inom skola och förskola ända sedan 2015.

En sammanställning visade att hon totalt tjänat in 1 056 LAS-dagar. Gränsen för en tillsvidareanställning går vid 720 dagar inom en treårsperiod, dessutom säger ett lokalt avtal i kommunen att man ska få fast jobb redan efter två år.

Kommunal begärde en förhandling med Umeå kommun och ansåg att Sophie borde få tillsvidareanställning, lönepåslag och ersättning för brotten mot lagen om anställningsskydd.

– Vi såg givetvis allvarligt på att kommunen bröt mot LAS och markerade därför tydligt i förhandlingarna att detta tyvärr kan bli en dyrköpt historia, säger Anton Markeby.

Anton Markeby, Kommunal.
Anton Markeby, Kommunal.

Arbetsgivaren medgav i förhandlingen att man gjort fel och resultatet blev alltså skadestånd, en löneförhöjning på 1 000 kronor i månaden till 21 500 kronor och ett fast jobb.

– Jag är väldigt glad att jag varit fackligt ansluten. Det känns verkligen fantastiskt att ha en fast tjänst och att jag får jobba inom barnomsorgen, även om det är ett tungt arbete så är det något jag trivs superbra med, säger Sophie Crenshaw i ett pressmeddelande.

Om skadeståndet på över 300 000 kronor säger hon:

– Jag blev nästan mållös, det är överväldigande, känner tacksamhet.