Efter 30 år som undersköterska sa Anna Hedlund upp sig från äldreboendet. Då hade de oregelbundna arbetstiderna, den ständiga underbemanningen och bristen på utbildade vikarier och personal nått gränsen för vad hon orkade med.

– Jag mådde inte bra och hade kommit till en gräns där alternativet hade varit sjukskrivning. 

Annette Henriksson, Annika Bergström, Anna Hedlund, Sofie Ulvås och Lotta Wrang.

De valde bort jobb i vården

På jobbet

Hon började städa på samma boende som hon arbetat som undersköterska, och stortrivs. När någon är sjuk kommer en vikarie. Städarna fikar klockan nio, ”det är inget med det”. Det finns tid för 60 minuters hälsopaus varje vecka ”det kunde jag aldrig ta som undersköterska”.

Östralycke, där hon arbetar, är ett stort boende med 13 avdelningar och när vaktmästeriet behövde mer personal var Anna intresserad. I dag delar hon sin heltidstjänst mellan städ och vaktmästeri.

– Vi byter batterier till lägenhetsdörrar, gör taggar till boendet, installerar trygghetslarm och sänglarm och mycket annat. Det är himla roligt för en kvinna i 50-årsåldern som tidigare bara jobbat i kvinnodominerade yrken.

Anna Hedlund.
Anna Hedlund.

När Anna Hedlund arbetade i vården fanns oron ständigt med henne. När hon var ledig oroade hon sig över hur det skulle bli på nästa pass. Skulle det finnas tillräckligt många kolleger på plats?

– Nu ser jag fram emot att gå till jobbet på måndagen, det var länge sedan. Och jag mår bra när jag kommer hem. Om jag inte hinner borra upp en hylla i dag kan jag göra det i morgon. Det är ingen som far illa av att jag inte hinner.

Den enda nackdelen med yrkesbytet är att inkomsten försämrats, säger hon. Hon har fått gå ner i lön några tusenlappar varje månad.

– Men min hälsa gick först. Jag är mycket gladare och tycker att mitt liv är roligt. Varje fredag nyper jag mig i armen. Jag har fått tillbaka det sociala livet när jag är ledig varje helg. Och jag har sju kvällar i veckan som jag kan gå på bio, träna, träffa folk eller vad jag vill.

Anna Hedlund

Ålder: 50 år.

Bor: Karlshamn.

Då: Undersköterska äldreboende, lön 26 675 kr. Schema: dag, kväll, varannan helg.

Tid i vården: 30 år.

Nu: Städare och vaktmästare, lön 24 000 kr. Schema: må-fre 06-14.30.