När Annette Henriksson hörde talas om att det skulle bildas en hemtjänstgrupp som enbart skulle arbeta med servicebiten funderade hon inte två gånger. 

– När jag förstod att det bara var dagarbete och inga kvällar och helger bytte jag direkt. 

Annette har över 30 års erfarenhet inom vården i bagaget. Hon har varit med om förändringar och nedskärningar och hur arbetet förändrats under åren. 

– Det har blivit tuffare och tuffare hela tiden. Man hinner liksom inte prata med brukarna längre och det kändes inte bra. Jag led av det och kände hela tiden ”jag hinner inte med dig”.

När hon gick av ett arbetspass på eftermiddagen var hon så trött att hon gick hem och sov ett par timmar innan hon gick upp igen. Schemats sena kvällar följdes av en tidig morgon dagen därpå, som det brukar inom vården.

Möjligheten till återhämtning under de förutsättningarna är minimal, menar Annette Henriksson. 

Annette Henriksson.
Annette Henriksson.

Nu har hon arbetat drygt nio månader inom hemtjänst service, där arbetsuppgifterna främst handlar om städning, handlingar och tvätt. Hon känner sig piggare och märker att hon orkar mer.

– Nu hinner jag prata med brukarna och sitta ner med dem en stund. Fem-tio minuter räcker långt. Den tiden finns. Och det känns så himla skönt att hinna göra det. Det är som det var i början i hemtjänsten. Jag ser ju att brukarna också mår bra av det, den sociala biten är viktig för alla människor.

Liksom de andra KA pratat med konstaterar hon att visst, det kan vara tajta dagar också på det nya arbetet. Men det går inte att jämföra. 

– Den psykiska pressen som ständigt låg över en i hemtjänsten över att man inte hann ge brukarna det de behövde känner jag inte nu. Hinner man inte städ på ett ställe en dag skjuter man upp det till dagen därpå. Handlingarna är det viktigaste så att de får den mat de vill ha. Men jag känner mig inte stressad och aldrig trött längre.

Annette Henriksson

Ålder: 58 år.

Bor: Eskilstuna.

Då: Vårdbiträde i hemtjänsten. Schema: dag, kväll, varannan helg.

Tid i vården: 33 år.

Nu: Arbetar inom hemtjänst service (städ, handling, tvätt), samma lön som tidigare (men utan ob så det blir mindre pengar i plånboken). Schema: må-fre 08-17.