Deltidsstationen i Sätila i Marks kommun har fått tvingats minska sin grundbemanning dagtid från en styrkeledare och fyra brandmän till att bara ha två brandmän. Än har det inte hänt något så allvarligt att det märkts, men det finns vissa områden som påverkas negativt.

– Vid rökdykning till exempel får vi inte vara färre än fyra brandmän och om det tar 10–15 minuter för närmsta station att komma då är det svårt att göra ett bra jobb, säger Björn Christoffersson, sektionschef på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Andra områden som påverkas är också vid trafikolyckor där för låg grundbemanning kan göra att man bara hinner med att ägna sig åt livsuppehållande åtgärder, men får vänta på att ta loss eventuella skadade.

Som ett försök att rekrytera fler kan nu intresserade komma på en prova på-kväll på det lokala gymmet den 13 januari, vilket SVT Nyheter Väst var först med att rapportera om.

– Man får chans att träffa personal och ställa frågor. Man kan också få prova delar av våra anställningstester. Vi tänker att det kan vara mindre dramatiskt att komma dit än på ett vanligt anställningstest på stationen. Förhoppningsvis kan vi fånga intresse hos någon som aldrig tidigare tänkt tanken, säger Björn Christoffersson. 

I förbundet finns 17 deltidsstationer och nästan alla behöver rekrytera fler.

– Det är ett jättestort behov dagtid, men så ser det ju ut i hela landet, säger Björn Christoffersson.

Förutom prova på-kvällen på gymmet har förbundet också gjort utskick till alla hushåll där de berättar om behoven och vad deltidsbristen kan få för konsekvenser.

En av de största orsakerna till att det är brist är att många jobb försvinner från de orter där deltidsstationerna ligger, tror Björn Christoffersson.

– Vårt nästa steg blir att kontakta fler arbetsgivare på orten och göra lite reklam där. Vi är ju en del av kommunen och där finns det mer att göra för att underlätta för kommunanställda att kunna vara deltidsbrandmän, säger Björn Christoffersson.