Deltidsbrandmän, eller rib:are som de också kallas, är personer som har ett annat jobb vid sidan om, men som har beredskap som brandmän och kan rycka ut när det kommer larm. I det förändringsarbete som Kommunal genomgår är det många medlemmar, inte bara deltidsbrandmän, som har uttryckt önskan om att facket ska jobba mer branschinriktat.

Kommunal har också, tillsammans med konkurrentfacket Brandmännens Riksförbund, nyligen träffat ett nytt avtal för den här gruppen. Ett avtal som fått mycket kritik och lett till att många deltidsbrandmän slutat.

Är det därför ni nu vill starta den här föreningen?

– Vi vet att det har kommit kritik och då känns det verkligen viktigt att visa att Kommunal vill nå ut till den här branschen, säger Lena Andersson.

Yrkesföreningen blir en försöksverksamhet som ska pågå fram till nästa kongress, 2019.

Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln fanns en felaktig siffra på hur många rib:are som är kommunalare. Någon exakt siffra finns inte i Kommunals medlemssystem.