Ett stort medieuppbåd och många deltagare är på plats när Marie Wiberg bakom Undersköterskeupproret håller sitt tal.

– Våra liv är minst lika viktiga som de liv vi tar hand om och nu tycker vi att det är på tiden att vi får den arbetsmiljö, de arbetsvillkor och den status vi så väl förtjänar, säger Marie Wiberg från talarbänken och möts av applåder.

Gunilla Goës.
Gunilla Goës.

Gunilla Goës jobbar i hemtjänsten i Enskede-Årsta-Vantör och är fackligt aktiv i Kommunals sektion Gullmarsplan.

Varför är du här idag?

– För att visa att vi inte orkar mer. Man får springa fortare och fortare och hinner knappt vara hemma hos de pensionärer vi ska hjälpa. Alla hinner inte ens ta rast.

Vad tycker du om Undersköterskeupproret?

– Jag tycker det är bra. Jag hoppas att de lyssnar där inne i riksdagen, säger hon.

Albin Ekebert och Ronja Stjernestam.
Albin Ekebert och Ronja Stjernestam.

Ronja Stjernestam och Albin Ekebert har kommit från Enköping med varsitt plakat. De kunde komma hit idag tack vare att de har semester.

– Jag tycker det är viktigt att det över huvud taget uppmärksammas. Det är ett kvinnodominerat yrke och kvinnor har en förmåga att inte sätta ned foten så nu var det dags, säger Ronja Stjernestam som vill ha bättre bemanning, schema och lön.

Tobias Baudin.
Tobias Baudin.

Kommunals ordförande Tobias Baudin kom till Mynttorget som åskådare men välkomnades ändå upp på talarbänken.

– De som har dragit igång Undersköterskeupproret har gjort ett fantastiskt makalöst bra jobb. Vi i Kommunal har krävt ett rejält äldreomsorgslyft. Det här ger kraft åt de krav som vi driver, säger han.

Efteråt frågar KA honom:

Är Undersköterskeupproret det som kan krävas för att något ska hända, att det kommer från golvet?

– Jag hoppas det. Jag hoppas verkligen att de här namnen, budskapen och kraven hörs ända bort till Harpsund för där sitter ju regeringen idag och diskuterar vad de ska göra med de starka ekonomiska muskler som Sverige har. Jag hoppas verkligen att de, betydligt mer än innan, väljer att prioritera välfärden och äldreomsorgen.

Se hela Marie Wibergs tal här: