I går var statsministern på besök hos Kommunal Väst. Han bad om ett möte med undersköterskor för att höra om händelser som tillhör vår vardag. Jag hade en fråga som jag fick delvis svar på men inte helt och på grund av tidsbristen fick vissa frågor inte ställas. Här kommer mina frågor till statsministern som jag inte fick möjlighet att ställa.

En av undersköterskorna på plats efterfrågade öronmärkta pengar till äldreomsorgen och personalen. Staten har förr lagt sig mellan arbetsmarknadens parter till exempel när det gäller lärarlönerna. Staten har gått in och höjt lärarnas löner för att behålla lärarna och för att locka fler att utbilda sig till lärare. Men det går tydligen inte när det gäller undersköterskor. Varför? 

Heltidsfrågan kom upp där statsministern sade att man har tagit Kommunal i hand för att det ska vara heltidstjänster. Först undrar jag varför Kommunal ska ha det i sitt kollektivavtal? Är inte det en kostnad för arbetsgivaren och som gör att kommunalarna måste avstå löneutrymme för att det ska finansieras? Allt vi skriver avtal på kostar i förlängningen rena pengar i kommunalarnas lönekuvert.

Att vägra göra undersköterska till legitimerat yrke visar ännu en gång på hur man värderar vårt yrke. Varför ett sådant motstånd?

Sedan undrar jag varför vi inte har en lagstiftning som säger att heltid är norm på arbetsmarknaden oavsett heltidsmått? Ava (allmän visstidsanställning) finns kvar i LAS (lagen om anställningsskydd) vilket gör att vi kommunalare utnyttjas av arbetsgivaren tills vi inte ”behövs” längre, och en tillsvidareanställning är långt borta. 

Att vägra göra undersköterska till legitimerat yrke visar ännu en gång på hur man värderar vårt yrke. Varför ett sådant motstånd?

Att tillsätta en Äldresamordnare är ett steg i rätt riktning, trots att det är en man som tillhör IF Metall och kanske inte har så mycket erfarenhet av äldrevård och vad det innebär att arbeta i sådan verksamhet. Jag hoppas att han själv vill ha en värdig vård när han blir gammal och tänker på den personal som kommer vårda honom och om han vill att de finns där när han har ångest eller om han kommer sitta där själv i sitt livs mörkaste stund. Jag hoppas att han tar sig tiden att besöka hemtjänsten och äldreboendena och prata mer med personalen och kanske inte så mycket med cheferna eller de gamla! 

Kommunals medlemmar är proffs på det de gör! De visar inte de gamla hur de stressar på gatorna för att hinna med det så nödvändiga besöket, så de äldre kommer fortsätta att vara nöjda. Cheferna kommer fortfarande frisera siffror för att tillfredsställa sina chefer (politikerna). Som en av undersköterskorna sade idag till statsministern ”vi måste vara dumma som trollar med knäna för att de gamla ska inte märka”!