Stefan Löfven är ute på en turné i Västsverige. Ett av besöken gjordes på Kommunals avdelning Väst under tisdag förmiddag dit undersköterskor, elevassistenter och personliga assistenter kom.

– Stefan bad själv om att få träffa medarbetare och höra hur de har det, säger Anna Skarsjö, ordförande för Kommunals avdelning Väst.

Av de 65 personer som var med vid träffen var ungefär hälften yrkesaktiva kommunalare. Anna Skarsjö berättar att statsministern höll ett kort anförande där han berättade om vilka satsningar som gjorts på välfärden och om den tillsatte äldresamordnaren Göran Johnsson som är tillsatt för att hjälpa till att lösa personalproblemen i äldreomsorgen.

– Sedan sa han ”och nu vill jag veta hur ni har det” och det var ju som att öppna en kran. De är inte blyga direkt, säger Anna Skarsjö.

En undersköterska som jobbar i hemtjänsten, beskrev hur verkligheten ser ut för många.

– Hon sa: ”Ingen som jobbar på Volvo skulle jobba som vi gör och ingen skulle våga sätta sig i den bil som blivit gjord utifrån de förutsättningarna vi har. Det här gör vi gång på gång och vi gör det utifrån att vi älskar vårt arbete och våra vårdtagare. På mer manliga arbetsplatser där ramlar man ner från ett bygge och dör direkt, medan vi dör sakta för att vi har dålig arbetsmiljö”, säger Anna Skarsjö.

Undersköterskorna tog också upp att de inte märker av de miljarder som kommunerna fått i statsbidrag. Man har inte fått fler kolleger, däremot upplever de att antalet administratörer ökar.

Vad var Stefan Löfvens kommentar till det undersköterskorna berättade?

– Jag har det inte ordagrant, men han sa att de är välfärdens hjältar. Det är tack vare dem vi inte kan säga att vi har en kris i vår sjukvård och äldreomsorg. Det är för att de är så duktiga. Han sa också att vi inte kan ha det så här att det måste satsas mer på välfärden, men att Socialdemokraterna inte har majoritet och därför måste förhandla för att få mer pengar, säger Anna Skarsjö.

Var deltagarna nöjda med besöket?

– Det var de, men många hade velat berätta mer om hur de har det. Vi vill också gärna träffa äldresamordnaren så att han får visa att han kan våra frågor, säger Anna Skarsjö.