Om drygt en månad ska LO-förbunden försöka enas om samordnade krav i avtalsrörelsen nästa år. Principen är att den konkurrensutsatta industrin sätter märket, den nivå på löneökning som alla måste följa.

Kommunal ställer upp på detta märke, under förutsättning att det inom ramen för den modellen går att göra extra satsningar för vissa grupper, vilket Sveriges Radio var först med att rapportera.

I annat fall hotar Tobias Baudin med att Kommunal prövar en annan modell för hur lönernas storlek ska bestämmas.

– Jag kan ju inte ställa upp och försvara märket om den hindrar de nödvändiga satsningar vi vill göra.

– Förra gången fick vi mer i en undersköterskesatsning. Men den räcker inte. LO har som mål att halvera löneskillnaderna mellan kvinnor och män till år 2028. Med nuvarande takt kommer vi att missa målet med 41 år. Det kan jag aldrig ställa upp på, säger Tobias Baudin.

Tidigare gick Pappers ut och krävde löneökningar på fyra procent. Tobias Baudin vill inte säga hur stora löneökningar som Kommunal kräver eller vilka yrkesgrupper förbundet vill satsa extra på.

– Det är för tidigt. Det ska vi bland annat diskutera på våra avtalskonferenser i höst. Men för mig är det självklart att vi måste satsa på att få bort ojämställda löner och i yrken som kräver gymnasieutbildning där vi behöver rekrytera fler till välfärden.