Att få arbetsskor av en kommunal arbetsgivare är än så länge ovanligt i Sverige. I alla fall om du arbetar som barnskötare eller undersköterska. Trots att Arbetsmiljöverket ställer krav på att den som arbetar inom vård och omsorg får arbetskläder ingår sällan skorna. Därför är det inte konstigt att Kommunal Örebros berörda sektionsordföranden Marie-Louise Larsen (skola och teknik) och Britt-Marie Balaj (vård och omsorg) nästan jublar när Kommunalarbetaren får tag på dem.

– Det här är ju otroligt positivt. Vi är verkligen glada, säger Marie-Louise Larsen.

Britt-Marie fyller i att det ändå är konstigt att det hittills har gjorts skillnad på om en anställd arbetar i en kvinnodominerad sektor eller mansdominerad.

– Det är en jämlikhetsfråga. De hårda manliga sektorerna har ju arbetsskor. Vi har drivit på i flera år för att fler ska få det. Det är dyrt med skor och våra medlemmar har inte alltid råd, säger hon.

Att det blir av nu är för att Vänsterpartiet, som också drivit frågan, gjort upp med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna som styr i Örebro kommun. Det är nu klart att sex miljoner kronor under tre år från årsskiftet satsas på arbetsskor. Exakt hur pengarna ska betalas ut är däremot inte bestämt. 

– Det kan bli som skobidrag eller så bestämmer cheferna vilka skor som köps in. Det tittar de på, säger Marie-Louise Larsen.

Även om hon är glad för dem som får skor så menar hon att det finns grupper som helt glömts bort och att det därför fortfarande finns en fråga att driva.

– De som arbetar i LSS, med funktionsstöd, som boendestödjare eller i dagliga verksamheter finns inte med. Man når inte vägen fram om inte de också får skor.