KA har tidigare rapporterat om att Söderköpings kommun valt att införa kortare och fler nattpass för vårdpersonalen, så att de får arbeta fler nattpass för samma lön. Personalen har lämnat in en protestlista till kommunen med runt 250 namnunderskrifter och kallade under hösten till ett stormöte för att diskutera de nya schemana, men ansvariga politiker och tjänstemän valde att inte medverka på mötet. Trots protesterna införde Söderköpings kommun fler och kortare nattpass.

I förra veckan lämnade 21 arbetsplatser in 6:6a-anmälningar till Söderköpings kommun. Nu har Kommunal valt att ta anmälningarna vidare till Arbetsmiljöverket.

– Vi har 13 punkter på listan som vi vill ha svar på och skyddsombuden är inte nöjda med de svar vi fått från arbetsgivarsidan. Därför lämnar vi i dag vidare anmälan till Arbetsmiljöverket, säger Maj Bergendahl, avdelningsordförande för Kommunal Öst till SVT Nyheter Öst.

Nu kommer Arbetsmiljöverket att gå igenom och göra en bedömning av anmälningarna.

– Det är tråkigt när det blir så här, men våra medlemmar i Söderköping mår inte bra. Nu är det upp till Arbetsmiljöverket att göra sin bedömning, men jag hoppas det ledet till förbättringar, säger Maj Bergendahl till SVT Nyheter Öst.