Britt-Marie Fredriksson.

Britt-Marie Fredriksson.

Det känns ovanligt fräscht på Vråens vårdcentral i Värnamo fast det inte gjorts någon större renovering sedan starten 1993. Kristina Samuelsson har arbetat här sedan dess.

– Visst är det fint. Vi är rädda om miljön och det har alltid varit bra stämning här. Det är ett bra samarbete mellan alla oavsett vad vi har för yrkesroll, säger hon och menar att den bra arbetsmiljön har gjort så att hon och kollegan Britt-Marie Fredriksson kunnat lägga kraft och energi på att uppfinna.

– Vi har både fått stöttning och tid, fyller Britt-Marie i och plockar med förpackningen hon ska visa.

Lyssna på Undersköterskepodden om undersköterskor som uppfinner:

I den ligger uppfinningen de kom på tillsammans som svar på deras väns obehagskänsla. För det var så det började.

En vän de träffade hade problem med magen och berättade om hur utsatt det hade känts att göra en rektoskopi. En undersökning som lättast förklaras som ett sätt att undersöka ändtarmen genom att läkare för upp ett litet mikroskop i ändtarmen och som många tycker är obehaglig.

– När vi gick därifrån började jag och Britt-­Marie prata om att det här måste ju gå att göra bättre, ­säger Kristina.

– Vi bestämde oss för att ta fram en idé om hur vi skulle kunna göra något om det till en innovationstävling som regionen hade, säger Britt-Marie.

Kristina Samuelsson.

Kristina Samuelsson.

Britt-Marie Fredriksson.

Britt-Marie Fredriksson.

Sedan var bollen i gång. De kom tvåa i tävlingen och i några år tog arbetet med att utveckla idén nästan all ledig tid. De skissade, sydde prover, funderade på möjliga producenter och på hur de skulle kunna skydda sitt varumärke. De fick hjälp av region Jönköpings projekt Viasma arena.

Framför dem ligger resultatet. En marinblå engångsbyxa som de döpt till Smart cover. Tanken är att den som ska genomgå en rektoskopi eller gynekologisk undersökning ska kunna ha den på sig och läkaren behöver bara dra upp en liten perforering i byxans gren för att komma åt att göra undersökningen.

Än så länge har uppfinningen inte erövrat världen, men används på flera vårdcentraler och sjukhus, samtidigt som den letar sig ut över Sveriges gränser. Den har precis sålts till några ställen i Finland. 

– Flera läkare har sagt att de tycker att det blir bättre undersökningar med byxan. Patienterna är mer avslappnade, säger Britt-Marie.

Att just de som är undersköterskor kom på det här är ingen slump, menar Kristina.

– Jag tror att vi undersköterskor ofta känner av hur patienterna har det. Det är vår roll. Och kanske är det lättare ibland att säga till oss om det är något som känns jobbigt.

Undersökningsbyxan Smart cover.
Undersökningsbyxan Smart cover.

På jobbet förstod cheferna grejen och tyckte att en del av arbetet med uppfinnandet kunde göras på arbetstid. Vårdcentralens verksamhetschef Anneli Soneus tycker att det är självklart.

– Får man tid och utrymme till att göra de där små grejerna som är utöver ens arbetsuppgifter och det dagliga arbetet så anser jag att man blir mer stimulerad och känner mer arbetsglädje.

Hon började som chef på vårdcentralen efter att det mesta jobbet var gjort och kan inte säga exakt hur mycket tid de fått.

– Jag kan inte uppskatta det. De har fått den tid de har behövt, men sedan har de inte gjort allt ­arbete här, utan har slitit mycket på kvällar och helger också. Det vet jag.

För Kristina blir det inte fler uppfinningar på jobbet. Hon har gått i pension. Britt-Marie däremot är i full gång med ytterligare en uppfinning.

– Idén har fått stöd, så mycket kan jag säga. Men vad det är vill jag inte berätta än, säger hon.

För är det något hon har lärt sig på vägen mot att bli uppfinnare är det att hålla saker hemligt. 

Har du en idé till en uppfinning?

  • Du kan få hjälp att utveckla den eller bedöma om det är något att gå vidare med.
  • Vilket stöd du kan få varierar mellan olika regioner i landet.
  • Vänd dig till Almiwww.almi.se och kontakta en rådgivare i ditt län för att få veta vart just du kan vända dig.