– Det känns spännande. Det är inte varje dag man får vara med om det här, säger Emma Nilsson inför avresan till Stockholm.

Hälften av finallagen kommer från Kronobergs län. Varje lag ska tillaga 100 portioner. Temat är streetfood. Förutom centrallasarettets kök i Växjö deltar kockar från Växjö kommun, Konga Allhus i Tingsryd, kockar från olika Sodexokök, kockar från olika skolor i Vellinge samt Katedralskolans kockar i Uppsala.

Inför finalen har Emma Nilsson och de andra i sjukhusköket tränat hårt.

– Vi har övat och övat. Först fick vi en lista med råvaror som vi satt upp en meny utifrån. Vi har provlagat massor. Vi har varit här på kvällar och så.

Emma Nilsson.
Emma Nilsson.

Vad kommer ni att laga för mat?

– Jag får nog inte säga det. Men det är en liten sallad, sen är det fingerfoodrätter och sen är det tre olika varmrätter och dessert. 500 portioner ungefär sammanlagt.

Lagen har sex timmar på sig innan juryn ska säga sitt.

Vad blir den största utmaningen?

– Bara att få allting att klaffa. Det måste ju flyta på, ingenting får gå fel. Vi har ju tidspress på oss.

Kommer ni ha nytt av den här tävlingen sedan i ert vanliga jobb?

– Det kommer vi säkert ha på något sätt. Man lär sig att planera på ett annat sätt.

Hur länge har du jobbat?

–I sammanlagt sju år, ett år på lasarettet. 

Fyra kockar och en som hjälper till och plockar ska försöka ro hem guldet åt Centrallasarettets kök. Skulle någon bli sjuk eller få förhinder är Emma Nilsson redo att hoppa in.