SKL vill se ökad lönespridning i förskolan
Gapet i medellön mellan förskollärare och barnskötare växer för varje år. Det visar KA:s granskning. Ändå borde skillnaderna vara större, anser förhandlingschefen hos Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, Niclas Lindahl.
– Det största problemet är inte att det är för stora skillnader mellan individer och olika yrkesgrupper. Vi vill se en ökad lönespridning så att man har en bra löneutveckling över sitt yrkesliv i takt med att man förvärvar bättre kunskaper och omsätter dem till bra verksamhet, säger han.
Trots stora löneskillnader i förskolan är barnskötarna på väg framåt, hävdar Kommunal och lyfter att yrkesgruppens löner har ökat med 8,2 procent åren 2016 – 2018 då avtalsvärdet var 6,5 procent.
– Barnskötarna är på frammarsch, de lyfts in i den nya läroplanen. Vi arbetar för att lyfta barnskötarna och yrkesrollen, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare, Kommunal.
Hon är dock kritisk till att den lönespridning som SKL efterfrågar inte sker ute i kommunerna.
Kommunals statistik visar löneökningar för identiska individer. De löneökningarna avspeglar sig inte riktigt i KA:s statistik över medellöner, som endast ökat med drygt åtta procent sedan 2014 bland barnskötarna. Här spelar erfarenhet och personalomsättning in i bilden. Under samma period har medellönerna för förskollärare ökat med nästan 14 procent.
Lenita Granlund anser att barnskötarna missgynnats av att kommunerna valt att anställa förskollärare och av att för få barnskötare utbildats. Detta har enligt Kommunal lett till att många är outbildade och drygt 35 procent är visstidsanställda.
– Det är såklart att det påverkar löneläget, säger Lenita Granlund.
Hur ser Kommunal på att det är så stora löneskillnader i förskolan?
– Jag kommenterar inte andras löner, våra löner ska upp, barnskötarna har för dålig lön, säger Lenita Granlund.
Hur mycket ska den upp?
– Det är flera steg nu, vi måste få bättre utbildningsstrukturer, fler ska utbildas, och få till fler tillsvidareanställningar. Det gör att man får yrkesstatus, då höjs lönen.
Var ska barnskötarnas lön ligga?
– Det kan jag inte svara på, alla våra medlemsgrupper är viktiga. Det som är positivt är att barnskötarna får ut mer än märket.
Kan det bli en barnskötarsatsning i nästa avtal?
– Det är för tidigt att prata om. Nu har vi en strategi för barnskötare, nu måste vi få med SKL, säger Lenita Granlund.
Även SKL:s förhandlingschef, Niclas Lindahl, passar på den frågan.
– Jag har inte sett ett sådant yrkande och det är en hypotetisk frågeställning.