– Det är inte okej. Det är märkligt att det är så olika, vi är ett arbetslag som arbetar med samma syfte och mål, säger Lena Tikkanen, barnskötare på Karlavagnen i Tullinge i Botkyrka söder om Stockholm.

Räknat på riket är skillnaden i medellön knappt 6 500 kronor. Det visar den statistik som KA samlat in från kommuner och regioner.

Tabell – löner i förskolan.

Så mycket mer tjänar förskollärarna i din kommun

Löner

Det är aprilväder. Ena stunden singlar snöflingorna ner över gården på Karlavagnen. Nästa tittar solen fram. I kompisgungan trängs grönisarna eller gröngölingarna som barnen på avdelning Grön också kallas.

Lena Tikkanen ger gungan mer fart. Med 40 års erfarenhet tjänar hon drygt 24  000 kronor, det är under medellönen i Botkyrka som är knappt 24   600 kronor. Rikssnittet ligger på 24  778 kronor.

Kollegan Emilie Björkman är förskollärare och har arbetat närmare åtta år som utbildad. Hon betonar den roll som förskollärare har i läroplanen, undervisningen och att det är ett stort ansvar.

– Jag har valt att utbilda mig i fyra år, utbildning ska ge lönepåslag, säger Emilie Björkman.

Samtidigt konstaterar hon att det råder brist på förskollärare, därför styr marknadskrafterna. Själv fick hon upp sin lön med 5  000 kronor när hon bytte till ett jobb i Botkyrka som har landets högsta medellöner för förskollärare på nära 35  500 kronor. Det är också där hennes lön ligger nu.

Vi behöver höja statusen på yrket och göra det attraktivt, då behöver vi få upp lönerna.

Lena Tikkanen, barnskötare

Vad som är en rimlig löneskillnad är svårt att säga för de två kollegerna som båda är arbetsplatsombud för sina respektive fack. I det centrala avtal som nu gäller för Kommunal finns en satsning på undersköterskor. Lena Tikkanen som representerar Kommunal tycker att det är dags för en liknande satsning på barnskötare i nästa avtal. Detta för att minska löneskillnaden mellan förskollärare och barnskötare i framtiden.

– Vi behöver höja statusen på yrket och göra det attraktivt, då behöver vi få upp lönerna, säger Lena Tikkanen.

Niclas Lindahl, SKL.

SKL: ”Vi vill se ökad lönespridning”

Löner

Efter en gråkall förmiddag i gungorna går barnen in för att äta kycklingsoppa till lunch.

Löneskillnaderna i Botkyrka kan också förklaras av att kommunen satsat på att höja förskollärarnas löner med hjälp av statsbidrag. Det har bland annat gett ett lönelyft för förskollärarna med i snitt 1  200 kronor för något år sedan. Då startade Kommunals arbetsplatsombud en namninsamling som gav löneökning med i snitt 340 kronor till barnskötarna. Nu hoppas Selda Elcim, ordförande för Kommunals sektion, att arbetsplatsombuden ska agera på nytt.

– Löneskillnader på den här nivån är inte acceptabelt, säger hon.

Susanna Lundell: Dags att höja barnskötarna

Ledare

Hon förklarar löneskillnaderna med att Botkyrka är en kommun med stor in- och utflyttning. Samtidigt säger hon att facket uppmanar medlemmarna att byta jobb för att få upp lönerna.

Emanuel Ksiazkiewicz (S) är ordförande för utbildningsnämnden i Botkyrka. Han är medveten om löneläget för de båda yrkesgrupperna.

– Man ska inte ställa grupperna mot varandra, man ska jobba för att båda grupperna ska ha konkurrenskraftiga löner, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

Därför ska kommunen göra en översyn av barnskötarnas lönestruktur.

Barnskötaren Camilla Edlund gungar Agnes Andersson och Michelle Kihl.

Minsta skillnaden i medellön mellan barnskötare och förskollärare finns i Närke, närmare bestämt i Hallsberg. Där är den knappt 1  900 kronor. Camilla Edlund är barnskötare på förskolan Treudden i Sköllersta. KA träffar henne i Snurrgunge­parken där fåglarna sjunger. Barnen klättar upp och ner i rutschkanan innan de får syn på en katt som de måste hälsa på.

Camilla Edlund är inte förvånad över löneläget.

– Det kan stämma. Kommunen anställer inte barnskötare, vi som jobbar har gjort det i ganska många år, säger Camilla Edlund som också arbetar fackligt för Kommunal.

Verksamheten skulle inte funka utan barnskötarna. Men jag vill att det ska synas att vi gått en högskoleutbildning.

Therese Bruhn, förskollärare

Själv har hon 30 års erfarenhet och en lön på 26  800 kronor. Det kan jämföras med snittet i kommunen som är 24  917. Med i parken är också förskolläraren Therese Bruhn som arbetat i sex år och har en månadslön på 31  000 kronor inräknat ett tillägg på 1  000 kronor. Hallsberg har också landets lägsta medellöner för förskollärare på 26  811 kronor.

– Verksamheten skulle inte funka utan barnskötarna. Men jag vill att det ska synas att vi gått en högskoleutbildning, med nya läroplanen har vi utökat ansvar, det måste vi få lön för, säger Therese Bruhn.

Camilla Edlund tycker att nyutexaminerade förskollärare ska ha den lön som de har nu, men att barnskötarna har släpat efter.

Men att gapet mellan förskollärare och barnskötare är så litet i Hallsberg förklarar hon också med att kommunen inte nyanställer barnskötare. I stället har förskollärare prioriterats. Eftersom det är brist på förskollärare har outbildade vikarier anställts och det är stor omsättning på personal. Därför skrev hon brev till politikerna i somras.

Nu hoppas Camilla Edlund att kommunen som är S-styrd ska svänga och börja anställa barnskötare igen. Inte minst utifrån att barnskötarna finns med i den nya läroplanen.

Löneskillnaden ökar

Mellan 2014 och 2018 har medellönen för förskollärare ökat med 13,8 procent.

Under samma period har medellönen för barnskötare ökat med 8,1 procent.

Källa: KA:s insamling av löneuppgifter samt Lärarförbundet.