– Hur kan man komma tillrätta med den tystnadskultur som blir konsekvenserna av att man inte vågar larma?

Frågan ställdes av Robert Mjörnberg (V) på Stockholms kommunfullmäktigemöte på måndagskvällen och riktade sig till äldreborgarrådet Erik Slottner (KD).

Robert Mjörnberg, som också är regionalt fackligt ombud inom personlig assistans för Kommunal, syftade i frågan på hemtjänstföretaget Enklare Vardag och Kommunalarbetarens och Arbetets granskning av missförhållanden i företaget som publicerades för cirka två veckor sedan.

Bland annat avslöjades att företaget, enligt dokumentation och källor, krävt att de anställda ska arbeta långt mer än normal arbetstid, utan att få betalt för det. Vissa har också tvingats betala tillbaka delar av sin lön under hot om att förlora sina arbetstillstånd.

Två dagar efter avslöjandet sade Järfälla kommun upp avtalet med företaget som nu verkar i sex stockholmskommuner, varav Stockholms stad är en.

– En granskning pågår, och missköter de sig så ska de ut med fötterna före. För vi ska ha utövare som gör bra äldreomsorg i Stockholm, svarade Erik Slottner på fullmäktigemötet.

Sju kommuner i Stockholmsområdet har eller har haft avtal med Enklare vardag.

Fusket i Enklare Vardag

Företaget får fortsätta – trots larm om fusk

Nyheter

Han menar dock att stadens hantering av de privata hemtjänstföretagen måste vara rättssäker och att man inte kan agera på enbart anonyma vittnesmål.

– Samma dag som de här uppgifterna kom bad jag äldreförvaltningen att titta extra på det här, och det gör de just nu, så får vi se vad det leder till, sade Erik Slottner.

Det är inte bara i Stockholms stad som oppositionspolitiker reagerat på granskningen.

I Huddinge, där Enklare Vardag inte har hemtjänst utan enbart ledsagning, lämnade Socialdemokraterna in en fråga till vård- och omsorgsnämnden i fredags om huruvida det finns tillräckliga rutiner för att säkerställa arbetsmiljön hos personalen i kommunens hemtjänst.

– Det är viktigt att personalen som jobbar i Huddinge kommun – oavsett om det är i hemtjänsten i egen regi eller i något avtalat företag – har goda arbetsvillkor och bra förutsättningar att utföra sitt jobb, säger Fredrik Fjällström (S), kommunfullmäktigeledamot i ett pressmeddelande.

I Lidingö har också en fråga lämnats in omsorgs- och socialnämnden i Lidingö. Det är Jonas Lundgren, gruppledare för Vänsterpartiet i staden som undrar vilka åtgärder man vidtagit efter avslöjandet.

”Kommunen varnades om företaget för ett år sedan men har avstått från att agera. Detta menar jag är väldigt allvarligt” skriver han i ett mejl till Arbetet och KA.

Ardalan Shekarabi.

Fusket i Enklare Vardag

Ministern om fusket: ”Oacceptabelt”

Nyheter

Även oppositionen i Solna och Sollentuna kräver åtgärder efter avslöjandet, rapporterar Lokaltidningen Mitt i.

– Vi kräver att det politiska styret tar ansvar och omedelbart avslutar kommunens samarbete med företaget. Det spelar ingen roll om felen begåtts i Solna eller i grannkommuner. Solnas skattepengar ska aldrig gå till bolag som utnyttjar sina anställda, säger Elisabeth Brolin (S), andre vice ordförande i omvårdnadsnämnden i Solna till Mitt i.

I Sollentuna är tongångarna likartade.

– Enklare Vardag har systematiskt utnyttjat sina anställda. Vi har inget förtroende för dem. Därför kräver vi att avtalet ska sägas upp, säger Joakim Jonsson, gruppledare för S i Sollentuna.

Enklare vardag är just nu inte valbara i Sollentuna men företagets avtal har inte sagts upp.