Förslaget går ut på att hemtjänstpersonal som inte har körkort får teorilektionerna, teoriböckerna och synundersökningen som behövs för körkortstillstånd betalat av kommunen. Dessutom ska man få gå på teorilektionerna på arbetstid. Det bygger på en satsning som har gjorts i Borås stad, där man erbjudit just detta för personal inom hemtjänsten.

– Det är svårigheter att få tag på personal i hemtjänsten och en del av den förklaringen är att det blir allt färre som har körkort. Vi tycker att det behövs fler reformer för att få fler att vilja jobba i hemtjänsten eller stanna kvar i hemtjänsten, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson på Vänsterpartiet, till Kommunalarbetaren.

Anne Axelsson, skyddsombud för Kommunal.

Personal utan körkort kan förflyttas

Nyheter

De stora kostnaderna för att ta körkort är ju själva körlektionerna och inte teoridelen, så hur stor roll spelar det här för den som inte har råd att ta körkort?

– Ja det är dyrt att ta körkort, det är bland annat därför färre och färre gör det. Men att få böckerna och synundersökningen betald och kunna läsa på arbetstid är ändå ett viktigt steg för att underlätta för fler att ta körkort. Det här minskar ju i alla fall kostnaderna.

Den lägsta andelen körkortsinnehavare enligt Vänsterpartiet, som hänvisar till en SCB-rapport från 2011, finns hos utrikesfödda kvinnor utan gymnasieutbildning i åldern 20-29. Samma grupp får ofta jobb inom äldreomsorgen, som skriker efter personal.

Vänsterpartiet tänker sig att reformen i alla fall till en början skulle omfatta 10 000 anställda och kosta 35 miljoner kronor årligen. De kommuner som är intresserade får söka ett särskilt statsbidrag.

Om satsningen skulle gälla bara offentliganställda eller privatanställda är Ulla Andersson inte helt klar över, utan säger att det kan nog kommunerna få lösa som de vill själva lokalt.

Ulla Andersson tycker att åtminstone teoridelen av körkortet borde ingå i omvårdnadsprogrammet, eftersom körkort är så viktigt för att öka sin anställningsbarhet inom hemtjänsten.

– Jag tror att man behöver titta på alla lösningar som går för att göra det möjligt för fler att välja att arbeta inom hemtjänsten, men framför allt handlar det ju om att se till att man får bättre arbetsvillkor. Jag hoppas att väldigt många fler inser behovet av att göra reformer inom äldreomsorgen kring att förbättra arbetsvillkoren och tillföra resurser, säger hon.

Regeringen är bunden av januariavtalet med Centerpartiet och Liberalerna kring vårbudgeten och har gjort tydligt att de inte förhandlar med Vänsterpartiet.

– Vi hoppas att genom att lyfta upp bra reformer att fler ska tycka att det är intressanta och bra förslag. Jag har tyvärr inte så stora förhoppningar eftersom vi ska sänka skatten så mycket, då blir det inte mycket pengar kvar till välfärdsreformer, säger Ulla Andersson.

Regeringens budget lämnas över till riksdagen den 10 april.