Arbetet fortsätter nu med januariavtalet som slöts innan regeringsbildningen. Socialdepartementet kan inte svara på vad skrivningen om arbetskläder i äldreomsorgen innebär i detalj.

Hur det blir avgörs sannolikt i kommande budgetförhandlingar.

– Det är inget som vi prioriterar, annat än att det ska ske inom rimliga ekonomiska ramar, säger Martin Ådahl, Centerpartiets chefsekonom.

Kommunal tolkar januariavtalet som att arbetsgivaren nu ska stå för arbetsskor och ytterkläder i hemtjänsten.

I dagsläget ska arbetsgivarna stå för en kortärmad överdel och byxor. Den tolkningen görs av SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, utifrån Arbetsmiljöverkets föreskrift som kom i november.

Detta gäller förutom hälso- och sjukvård, äldreboenden, hemtjänst och LSS-boenden. Arbetsgivarna ska svara för att arbetskläderna ska vara nytvättade varje dag.

Kostnaden för detta är 600 – 700 miljoner kronor per år, enligt SKL:s beräkningar. SKL har tidigare krävt att staten ska stå för den kostnaden, något som avvisats utifrån att det är fler utförare än kommunerna. SKL hävdar rätten till finansiering utifrån att kommunerna har avtal med de andra utförarna.

Nu väcker januariavtalet förhoppningar hos SKL.

– Vi har inte släppt frågan att vi ska få ersättning. Vi kommer fortsätta stöta på. Vi måste ta kontakter och se vad detta egentligen betyder, säger Per Sedigh, ekonom, SKL.

Om även skor och ytterkläder ska betalas av arbetsgivaren så kommer SKL kräva ersättning även för dessa.

– Blir det ännu mer pengar så har vi ännu mer argument, säger Per Sedigh.