På måndagen meddelade Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att V inte är beredda att släppa fram Socialdemokraternas Stefan Löfven som statsminister, under nuvarande förutsättningar. Det handlade både om hur V behandlas och innehållet i den  fyrpartiuppgörelse som S, MP, C och L förhandlat fram

– Jag förstår ju Jonas Sjöstedts irritation över många av frågorna. Vi från Kommunal tycker ju inte heller att alla de här punkterna är speciellt bra. Man går alldeles för långt i många delar, säger Tobias Baudin.

Har Sjöstedt gjort fackföreningsrörelsen en tjänst genom att in i det sista försöka få garantier för mer vänsterpolitik?

– Han ska självklart göra det han tycker är bäst för Vänsterpartiet. Och den frågan han lyfter är ju frågan om arbetsrätten, den frågan vi är mest kritiska till. Men samtidigt förstår vi att det här har varit långa förhandlingar och nånstans måste vi få till en regering. Landet måste ju regeras.

Frågan om arbetsrätten och att avdragsrätt på fackföreningsavgiften saknas i uppgörelsen är de två största invändningarna Baudin och Kommunal har.

– Avdraget på fackföreningsavgiften innebär ju ändå för en undersköterska 1 200 kronor i år i reella pengar för dem som är medlemmar i Kommunal. Fördelningspolitiskt är uppgörelsen verkligen dålig. Det här är politik för dem som tjänar bäst.

Samtidigt, påpekar han, är alternativet till en Löfvenregering med borgerliga inslag betydligt sämre.

– Utifrån det läget vi har är det här ändå  bättre än att vi får Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor påhejade av Jimmie Åkesson, det skulle vara en riktig mardröm.

Det finns också positiva saker med uppgörelsen enligt Tobias Baudin. Han nämner arbetsvillkoren för anställda i sjukvården och kostnadsfria arbetskläder till anställda i äldreomsorg, något som redan är på plats.

– Jag tolkar det som att nu vill man gå vidare och erbjuda exempelvis arbetsskor inom äldreboenden och ytterkläder för anställda i hemtjänsten.

Är det så man ska tolka det?

– Jag tolkar det så, men det får vi väl titta vidare på.

I ditt inlägg nämner du inte  att stopp för vinstjakt i välfärden inte heller finns med i dokumentet, som ändå var en av Kommunals viktigaste frågor inför valet.

– Att få bort vinstdriften tycker vi fortfarande är viktigt. Vi kommer fortsätta att jobba för att få bort vinstdriften i välfärden.

Tycker du att Socialdemokraterna har gjort rätt som har ingått uppgörelsen?

– I det läge som är så tycker jag ändå det är rätt av Socialdemokraterna. Men det är inget önskeläge. Absolut inte.

Hur mycket har fyrpartiuppgörelsen skadat S inför ett eventuellt extraval tror du?

– Det är svårt att säga. Många tycker ändå det är bra om man försöker få en regering på plats. Men det är klart att många delar i uppgörelsen är dåliga. Jag är övertygad om att många även i Socialdemokraterna tycker att delar i det här är dåligt, men det var det här man var tvungen att göra för att förhoppningsvis få till en regering

Kan du med den här överenskommelsen i handen övertyga Kommunals medlemmar att rösta på Socialdemokraterna i kommande val?

– Det återstår att se, det är helt upp till medlemmarna att bedöma. Jag tycker att det är mycket i det här som är dåligt men inser också att nånstans måste vi få till en regering.

Tackar du ja om Löfven ringer och erbjuder dig en ministerpost?

– Nej jag är absolut inte intresserad av det, jag är så himla glad över att få vara ordförande för Kommunal och det tänker jag fortsätta att vara. Jag tror att fackföreningsrörelsen och inte minst Kommunal kommer vara otroligt viktiga de kommande åren. Jag tror att vi har stora möjligheter att påverka politiken även om det kommer att bli tufft. Men det är bara för oss att spotta i nävarna och göra allt vi kan för att medlemmarna ska få bra villkor och bra arbetsplatser.