Anette Johansson stödassistent inom LSS i Katrineholm

Varför har du gått med i “Läs med KA”?

– Jag har länge tänkt att jag skulle vara med i någon sorts bokcirkel, men det har inte blivit av. Här var det ju lätt att tacka ja, och få en chans att ta läsandet en nivå till känner jag. När en ska diskutera en särskild bok med andra, kräver det att jag uttrycker och funderar över varför jag upplever en bok som “bra” eller “dålig”. Det ger mig en dimension till. Det ger mig också en anledning till att hålla fast vid bokläsandet. I dessa tider är det lätt att bli fast i skrollande istället, det tar aldrig slut, och jag upplever att jag mår bra av en bok på kvällen när jag ligger i sängen, eller på tåget. Det ger mig större lugn, en övning i att må bra av att inte få de snabba kickarna, utan en mer långtgående upplevelse. Jag är övertygad om att det är bra för mig.

Hur läser du?

– Jag läser alltid något, även om det går långsammare nu än förr. Jag lånar mer på bibblan nu, men vill fortfarande läsa på papper, har provat plattan men upplever boken som en skönare upplevelse. Fast ibland lyssnar jag, det är också skönt, som att vara liten och få en saga läst.

Har du hunnit börja på ”Solidärer”?

– Jag är ännu bara i början av boken och det är en roman med ett tydligt arbetarperspektiv, vilket jag tycker om. Den beskriver miljöerna i Gävle, arbetsplatser och rummen där fackligt arbete diskuteras, på ett levande sätt. Jag kan känna kampandan, att vilja förändra, förbättra. Det är något med Joe Hill och Ingemar, att Ingemar liksom känner att han behöver slutföra, eller iaf föra vidare, Joe Hills kamp. Jag känner igen viljan att förändra, hjälpa till, i mig själv och vill att Ingemar ska komma vidare, uppleva delaktigheten i förändring som går att åstadkomma genom att organisera sig. Jag tycker mycket om den, att den är så verklig, färgstark, och att kampen lyser igenom. Lite kärlek och dramatik sätter lite ytterligare färg på historien, där en får undra om det går att ordna upp, om kamp och kärlek går att förena. Eftersom jag ännu bara läst början kan jag inte säga mer om den.

Rickard Pettersson undersköterska i Skellefteå

Varför har du gått med i ”Läs med KA”?

– Det är min första läsecirkel och det ska bli väldigt intressant att få andras perspektiv på det som jag läser. Det blir en utmaning att se hur andra tolkat bokens innehåll och att försöka förstå hur de kan se saker på ett annat sätt. Att läsa är till en viss del en personlig, nästan privat, upplevelse i vanliga fall. Som sagt det blir en utmaning. Jag hoppas att jag ska tycka om det.

Har du hunnit börja på ”Solidärer”?

– Jag har läst ungefär 100 sidor och tänker att boken beskriver en oviss tid liksom vi har en oviss tid nu, med samma krafter som försöker ta makten. Att allt går liksom runt och förändras bara lite på vägen. På så sätt förändras inte kampen i sitt ursprung, det blir bara nya människor som kämpar, oavsett vad de kämpar för. Och vi är historielösa och att ett mannaminne är kort. Pendeln svänger obönhörligen och skiter i vad konsekvenserna blir.

– Det gör att vi till en grad är det vi kämpar för, eller också inte. Jag vill tro att det är så i alla fall.

Audrone Lokianskiene trädgårdsarbetare i Bjuv

Vad betyder läsning för dig?

– Det pratas mycket om stress och utbrändhet. Läsning för mig är som mindfulness – att finnas just i den stunden. När jag kommer hem från jobbet brukar jag göra te och sätta mig med en bok i en halv timme, timme. Tankarna från jobbet lugnar ner sig och för en stund försvinner jag in i bokens värld. Efter läsning har jag ny energi och kan fortsätta med vardagens sysslor.

Varför har du gått med i ”Läs med KA”?

– När jag fick reda på att det skapats en grupp på Facebook som hette LÄS med KA, bestämde jag mig direkt för att vara med. Jag tycker att det är jätteroligt att diskutera och dela tankarna med andra läsare efter att ha läst en gemensam bok. Samtidigt är det bra motivation till att fortsätta läsa andra böcker. Jag tycker att LÄS med KA är en toppenidé. Jag ser fram emot att upptäcka nya författare och intressanta böcker.

Har du hunnit börja på ”Solidärer”?

– Jag har läst nästan halva boken redan. Från början kändes den lite tråkig och gammaldags då tiden är 1936. Men efter 50 sidor ändrade jag mig. Texten är enkel men samtidigt finns det en rå och naken känsla, inga fint inslagna karameller. Författaren hoppar mellan händelser i Sverige och i Spanien. Nu är det bara att läsa vidare och det ska bli spännande att se om personerna från de olika länderna kommer att träffas på något vis.