I oktober sade Örebro kommun plötsligt upp avtalet med hemtjänstföretaget A-gruppen vård och service. Företaget hade miljonskulder och äldre hade blivit utan besök. Personalen hade inte fått lön på två månader och slutat gå till jobbet.

Nu har företaget satts i konkurs och Kommunal driver ärenden för omkring tio medlemmar som fortfarande inte har fått sin lön. Totalt handlar det om cirka 300 000 kronor.

– Det är stressande för dem. De är inte på topp om man säger så. Det blev ju en chock för dem när företaget blev utkastat och sedan har det blivit en frustration att bara gå och vänta, säger Kristoffer König, regionalt fackligt ombud på Kommunal.

Bland landets hemtjänstföretagare finns personer som dömts för allvarliga brott.

Dömda välfärdsföretagare

Dömda driver hemtjänst

Nyheter

A-gruppen hade bedrivit hemtjänst i Örebro sedan 2016. Men både 2010 och 2013 straffades en av företrädarna för bokföringsbrott i ett hemtjänst- och assistansbolag som nu har gått i konkurs. 2015 hade det företaget skatteskulder på över åtta miljoner kronor. Hur kunde Örebro trots det ett år senare skriva avtal med A-gruppen?

– Kontrollfunktionen vi nu har byggt upp har inte funnits i den omfattningen före hösten 2017, säger Jasmina Mann, enhetschef på uppföljningsavdelningen på Örebro kommun.

Enligt henne har man inte heller kontrollerat enskilda företrädare.

Kristoffer König tycker att kommunen borde ha haft bättre koll.

– Researchen måste bli bättre. Nu verkar det som att vem som helst kan komma in.

Ett annat företag som driver hemtjänst i Örebro, Aktivia assistans, fick sitt assistanstillstånd indraget i mitten på 2017. Ivo ansåg att flera av företrädarna inte var lämpliga. Bland annat för att Aktivia ansågs vara en fortsättning på ett annat företag som gått i konkurs och där företrädare 2013 dömts för grova ekonomiska brott. I Örebro har Aktivia utfört hemtjänst sedan slutet på 2014.

Enligt Jasmina Mann känner kommunen inte till Ivo-beslutet.

Dömda välfärdsföretagare

Susanna Lundell: Bra med skärpta krav på företagare

Ledare

Vid tiden för Ivos beslut hade den tidigare ägaren sålt bolaget men det påverkade inte beslutet eftersom tidigare företrädare ansågs ha ”ett bestämmande inflytande” över det. Den nye ägaren Claes Unestål, som blev styrelseledamot cirka ett år före köpet, har själv inte dömts för något brott. Han menar att Ivos beslut var felaktigt och att han inte har någonting med de tidigare ägarna att göra.

– Jag vet inte vilka det är. När ägarbytet skedde gick jag igenom alla handlingar så det inte fanns någon oreda i bolaget.

Snart ska alltså Ivo på nytt ta ställning till företagets lämplighet, den här gången för hemtjänst.

– Örebro har jättebra kontroller och Ivo har säkert samma. Vi har ingenting att vara oroliga för.