Den 1 oktober sade Örebro kommun upp avtalet med hemtjänstföretaget A-gruppen. Orsaken var att företaget hade en skuld på över två miljoner kronor. Ägarna är utöver det åtalade för bokföringsbrott, vilket KA berättat om. Företaget skulle vara kvar under oktober och avveckla verksamheten, men bara tre dagar senare stod hemtjänstkunderna utan hjälp. Personalen hade gått hem eftersom företaget inte hade betalat ut lön sedan i augusti.

Att något inte stod rätt till med företagets ekonomi upptäckte Örebro kommun i september.

– Vi fick en flaggning i vårt system som visade att företaget hade låg kreditvärdigheten. Vi kollade då var det var som hänt och då såg vi att det fanns en stor skuld. Det är ett brott mot avtalet, säger Patrik Jonsson, programdirektör för social välfärd i Örebro kommun.

Kommunen har haft avtal med A-gruppen sedan 2016 och kommer nu se över sitt kontrollsystem. Patrik Jonsson vill inte berätta hur nuvarande system ser ut, utöver att det sker automatiska flaggningar om företagets ekonomi förändras negativt.

– Om det finns oseriösa företagare vill jag inte att de ska känna till det. Vi håller på att bygga upp ett bättre system. Vi har inte haft tillräckligt bra kontroll.

Finns det anledning att se över kontrollen innan ni skriver avtal med ett omsorgsföretag?

– När A-gruppen gjorde sin ansökan hade de en trea på sin kreditvärdighet på UC (affärs- och kreditinformationsföretag) på en femgradig skala. Det står inte i avtalet att du måste bibehålla din trea. Det vill vi se över, säger Patrik Jonsson.

Dessutom beslutade Örebro kommun i mars att göra om valfrihetssystemet för omsorgstjänster. Det betyder att Lagen om valfrihetssystem, LOV, ersätts med Lagen om offentlig upphandling, LOU, 2020. Det ger kommunen en större makt över processen. Det kommer innebära att det blir färre utförare än i dag.

Nerikes Allehanda, som var först med att berätta om A-gruppen, har också skrivit om att Örebro kommun i vintras sagt upp avtalet med tre andra företag i omsorgsbranschen.

Vad tänker du om det som skett?

– Att ett företag går i konkurs händer ju, men att ett företag inom den här viktiga verksamheten bara försvinner och inte tar inte ansvar. Det är riktigt illa, säger Patrik Jonsson.

Örebro kommun har tagit över insatserna för de 71 hemtjänstkunderna.

– Personalen har gjort ett mycket bra jobb, säger Patrik Jonsson.