Den 1 oktober sade Örebro kommun upp avtalet med A-gruppen Vård och service AB. Enligt Kronofogden har företaget en skuld på över två miljoner kronor. Ägarna i bolaget är dessutom åtalad för bokföringsbrott. En av dem riskerar också näringsförbud.

Företaget fick fram till den 31 oktober på sig att avveckla verksamheten. Under skulle hemtjänstkunderna hitta nya utförare, skriver Nerikes Allehanda, NA.

Redan den 4 oktober började larm från de äldre komma in till Örebro kommun. Personalen hade inte dykt upp.

Enligt uppgifter till NA hade inte företaget betalat ut löner åt de anställda på två månader och de anställda beslutade därför att inte komma till jobbet.

Kommunal hanterar nu medlemmarnas ärende.

– Jag blev kontaktad av en medlem som berättade att företaget inte dykt upp. De skickade ett sms till de anställda och beklagade situationen och att de skulle försätta sig i konkurs, säger Micael Adriansson, regionalt fackligt ombud för Kommunal i avdelning Västra Svealand.

Medlemmen berättade också att hon inte fått lön utbetalad sedan i augusti.

Enligt Micael Adriansson är det sex medlemmar som hört av sig. Det kan finnas fler som är berörda.

– Det vi gör nu är att samla in vilka krav som medlemmarna har på A-gruppen. Vi måste få med vilka lönekrav de har. Vi måste agera snabbt för att de ska komma med i den statliga lönegarantin.

Vad tänker du om det som har hänt?

– Det är en av nackdelarna med privat vård. Det här kan inte hända i det offentliga.

Micael Adriansson säger att Kommunal inte haft någon kontakt med anställda på företaget tidigare.

A-gruppen har funnits sedan 2014. Företaget är skrivet i Täby. De ska förutom i Örebro också ha verksamhet i Täby och Salem.

Här svarar Patrik Jonsson, programdirektör för social välfärd.