Utbildningen heter ”Specialistutbildad undersköterska i välfärdsteknik” och ges av Yrkeshögskolan i Trelleborg. Det är en heltidsutbildning på ett år, och därmed den mest omfattande utbildningen på området. De utbildningar som redan finns är kortare. Utbildningen behöver vara omfattande för att möta behovet hos arbets­givarna, anser Camilla Kronholm, biträdande rektor.

– Arbetsgivarna behöver ganska avancerade kompetenser, säger Camilla Kronholm.

Malin Persson.

”Jag hoppas på större ansvar”

Utbildning

Välfärdsteknik är olika tekniska lösningar som kan hjälpa äldre och funktionsnedsatta, eller den personal som tar hand om dessa. Till exempel larm, kameror och digitala lås.

De som går utbildningen ska inte bli tekniker själva, utan hjälpa till på andra sätt: Ha koll på vilka olika sorters teknik som finns, planera hur ny teknik ska införas och lära anställda och boende att använda den. En annan viktig sak är att utreda etiska aspekter, till exempel av kameraövervakning nattetid.

In i det sista var det osäkert om utbildningen skulle starta, för det var inte så många som hade ansökt. Camilla Kronholm tror att det beror på att det är så nytt. Arbetsgivarna säger att de behöver undersköterskor som kan välfärdsteknik, men tycker inte att det är någon idé att införa sådana tjänster innan det finns någon som kan söka. Och många undersköterskor tvekar säkert att söka utbildningen när de ser att det inte finns några tjänster.

I slutet av augusti blev det i alla fall klartecken för att starta, med 15 av de 30 platserna fyllda. De 15 ska inte bara få lära sig om olika sorters teknik, utan också om hur man lär ut saker till andra och hur man samverkar med andra i ett projekt. De får också åtta veckors praktik under våren.

– Där har vi fått tänka till lite, för yrkesrollen finns inte i dag. De kan inte gå bredvid någon, säger Camilla Kronholm.

Riktigt hur yrkesrollen kommer att se ut i framtiden är det ingen som vet än.

– Ska de sitta i en central organisation eller ska de ha kvar sitt dagliga arbete och arbeta en viss del med välfärdsteknik? Det ska bli spännande att se när första kullen går ut, säger Camilla Kronholm.

Om utbildningen

Utbildningen ”Specialistutbildad undersköterska inom välfärdsteknik” ges av Yrkeshögskolan i Trelleborg. Den är ett år på heltid och ger 200 YH-poäng. Nästa omgång av kursen startar i augusti 2019.

Redan i januari 2019 startar en annan, mindre omfattande, utbildning i välfärdsteknik för undersköterskor, på Yrgo i Göteborg. Den är på 100 YH-poäng och går på deltid under ett år.