Kritiken mot Socialdemokraternas hantering av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, har under mandatperioden varit hård. I regeringens instruktioner till Försäkringskassan 2016 löd direktivet att ”bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”. Detta har lett till att många har förlorat sin assistansersättning eller beviljats färre timmar med assistans. Besparingskravet togs bort efter hård kritik, men kritiken mot hur regeringen hanterat LSS har fortsatt från flera partier.

Partier som Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet vill ändra i lagen om LSS så att hjälp med sondmatning och andning ses som grundläggande behovs som ger rätt till assistans. Flera partier har sagt att de vill satsa mer pengar på LSS, Centerpartiet vill satsa 700 miljoner årligen och Miljöpartiet en miljard. Nu meddelar barn- och äldreminister Lena Hallengren att Socialdemokraterna öppnar för blocköverskridande samtal med partier som vill satsa på stöd till personer med funktionsnedsättningar.

­–Det kan kosta 700 miljoner kronor, en miljard, eller mer. Till andra seriösa partier som står fast vid att det ska vara stöd efter behov: Socialdemokraterna sträcker ut handen till blocköverskridande samtal, sade Lena Hallengren (S) på en presskonferens på torsdagen.

Lena Hallengren (S) meddelade också att Socialdemokraterna vill att andningshjälp och sondmatning ska bli grundläggande behov som garanterar assistans. Detta trots att partiet tidigare velat invänta en utredning.

–Mångas situation har blivit en kamp för att få det de har rätt till. Det har inte varit politikens mening. Men när det blivit fel måste politiken kunna säga det och ändra på det så att det blir rätt, sade Lena Hallengren (S) enligt Aftonbladet.