SVAR: Jag kan förstå din frustration över att 30 års erfarenhet inte ger högre lön.

I det centrala kollektivavtal som gäller i kommunen framgår bara vad lägsta lön är, så lokalt kan parterna komma överens om högre lägsta löner. Lönen ska vara individuell och differentierad och vid nyanställning ska lönen sättas med hänsyn tagen till löne­strukturen för motsvarande befattningar hos arbetsgivaren.

När det gäller löneökningar får arbets­givare inte diskriminera visstidsanställda utifrån anställningsform. Kommunal arbetar för att alla våra yrkesgrupper ska ha real­löneökningar, det vill säga få mer pengar kvar i plånboken. Naturligtvis kämpar vi för städare också. Med tanke på din långa ­yrkeserfarenhet tycker jag du ska prata med ditt lokala Kommunal för att kolla din lön.

Mikael Lundberg,
ombudsman på Kommunal

Illustration: Kristin Lidström