I nuläget är siffran på antalet smittade av mässling vid Östra sjukhuset i Göteborg uppe i tolv personer, varav en är vårdpersonal. I fredags gick arbetsgivaren ut med en uppmaning till alla chefer att inventera vilka bland personalen som saknar skydd.

Alla anställda som är födda mellan 1960 och 1980 – och därför inte har ingått i ett allmänt vaccinationsprogram – erbjuds vaccin mot mässling. Det erbjuds även provtagning.

– Vi har ingen annan synpunkt än att arbetsgivaren borde ha gjort det här mycket tidigare. Jag tror inte att arbetsgivaren riktigt förstod vilka konsekvenser det kan leda till. Men mässlingen är luftburen och extremt smittsam, säger Hans Ekström, ordförande för Kommunals sektion vid Sahlgrenska sjukhuset.

Sahlgrenska universitetssjukhuset är uppdelat i Östra sjukhuset och Sahlgrenska sjukhuset. Just Sahlgrenska har inte haft något utbrott av mässling. Det finns en gemensam bemanningspool för de två sjukhusen, och Hans Ekström berättar att man nu bestämt att de som arbetar på Östra inte får hoppa in också på Sahlgrenska, och vice versa.

Christine Marttila är sektionsordförande på Östra sjukhuset, som har haft samtliga fall av mässling. Hon säger att hon inte har märkt av någon oro hos medlemmarna kring mässlingutbrottet, och hon tror att de flesta är vaccinerade. Däremot har det krävts mer resurser.

– De smittade personerna blir ju isolerade, så det krävs mer personal och har varit mer ansträngt läge på infektionskliniken så klart. De är ju vana vid att hantera smittsamma sjukdomar men det är klart att det har krävt mer resurser, säger Christine Marttila.

Det är oklart vilken yrkesgrupp som den ur personalen som smittats av mässling tillhör. Med anledning av mässlingutbrottet har frågan väckts om det bör krävas av vårdpersonal att de är vaccinerade mot smittsamma sjukdomar som mässling.

Socialminister Annika Strandhäll (S) säger till SVT Nyheter att hon är beredd att diskutera frågan om landstingen och de fackliga organisationerna anser att det kan behövas.

Men Kommunals ordförande Tobias Baudin säger i ett skriftligt uttalande till KA att de är emot vaccinationstvång för vårdpersonal.

– Sjukdomar som går under smittskyddslagen förutsätter Kommunal att arbetsgivaren har tydliga riktlinjer för hur man ska hantera. Samtidigt som vi tycker det är viktigt att arbetsgivaren arbetar med ett vaccinationsprogram som erbjuder rätt vaccinationsmöjligheter för ett bra skydd för arbetstagaren. Kan man tvinga personalen att vaccinera sig? Nej det anser vi inte att man ska kunna göra, säger Tobias Baudin i uttalandet.

Fotnot: Bilden är licenserad under CC Public Domain via Wikimedia.