I sitt arbete som sektionsordförande för Kommunal i Kungälv har Ulrika Winblad länge arbetat för alla människors lika värde. Hon håller i utbildningen ”Alla kan göra något” och var bland annat med i motdemonstrationen mot nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg i samband med bokmässan i september.

Några veckor senare håller samma parti en olaglig demonstration i Göteborg varefter polisen kör bort dem, i stället tar de sig till Kungälv.

Ulrika Winblad bor mitt emot en stor matbutik och när hon tittar ut genom fönstret ser hon dem och deras grönvita flaggor. De står utanför huvudingången till butiken och delar ut flygblad till Kungälvsborna som är på väg in för att handla.

– Jag kände mig både rasande och rädd å mina och alla andras vägnar. Jag kände att jag inte kunde låta dem stå oemotsagda och definiera vad människovärde är. Så jag bestämde mig, berättar Ulrika Winblad.

Hon klär på sig och kliver iväg till butiken och köper godis – geléhjärtan – går ut och ställer sig intill medlemmarna från Nordiska motståndsrörelsen.

– Jag ställde mig där och började dela ut mina godishjärtan. Jag tänkte nu står jag här och visar något annat. Nu står de inte ensamma här. Många var provocerade över att de stod där men alla förstod inte vilka de var.

Vid Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg var det en annan kvinna som visade civilkurage genom att trotsa demonstranterna med hjälp av en kundvagn.

Ulrika Winblad protesterade genom att dela ut godishjärtan.

Att många människor ändå drar sig för att agera handlar till viss del om rädsla, tror Ulrika Winblad men hon vill också peka på att många inte vet hur de ska reagera. Från ganska många håll får man höra att man ska tiga ihjäl dem och inte ge uppmärksamhet. Det finns helt enkelt en osäkerhet kring vilken strategi som är rätt.

– Många kanske inte har tagit öppen ställning tidigare, det kan också göra att man tvekar.

Kommunal i Kungälv har under hösten haft två arbetsplatsombudsdagar som handlat om just det här. En av dagarna handlade om aktivism på olika sätt, både vad gäller fackliga frågor på arbetsplatserna men också om demokratifrågor i samhället. Den andra dagen handlade om mångfald.

– Min önskan är ett nätverk av människor som snabbt kan kontakta varandra och vara på plats som en motvikt. Som kan visa att vi är många som står för något annat. Den här diskussionen måste vara levande bland oss. Det handlar om människor och ett parti som på flera platser i landet kandiderar i nästa års val. Det är en oerhört viktig fråga och ett parti som hotar det fackliga löftet, säger Ulrika Winblad.