Detta är den tredje filmatiseringen av Väinö Linnas klassiska roman från 1954. Den handlar om en kulspruteplutons öden under det finska fortsättningskriget 1941–44 tillsammans med Nazityskland mot Sovjetunionen. Finland hoppades kunna återta det ockuperade Karelen, vilket misslyckades.

Boken skildrar osminkat krigets fasor samt hur dessa påverkar männen i strid. Filmen har valt att fokusera på några av bokens karaktärer.

Den internationella versionen, 2 timmar och 15 minuter lång, är till stor del en rapsodisk skildring av kulspruteeld, granatexplosioner, bombkrevader, sprängda träd och män som stupar.

I detta inferno får vi se raider från solosoldater som på egen hand dödsföraktande gör heroiska insatser. Hur detta påverkar dem och deras inbördes relationer kommer mer i skymundan.

Den finska versionen av filmen är 45 minuter längre. Kanske hade de minuterna behövts också för en svensk publik för att förstå mer av vad som händer i de män som lever tillsammans i denna strid.

Filmen, den dyraste någonsin i Finland, verkar ha lagt det mesta av budgeten på sprängmedel. Ändå har den blivit en publiksuccé på de finska biograferna, vilket nog speglar hur mycket händelserna under krigsåren har påverkat den finska folksjälen.

Trots att den är vackert filmad med starka skådespelarinsatser, så lär inte denna version av Okänd soldat bli samma klassiker som den första filmatiseringen från 1955. Den filmen visas av tradition på finsk tv den 6 december varje år, självständighetsdagen. I år fyller Finland 100 år.